• 瀏覽: 4,876
  • 回覆: 61
+3
好簡單啫,全香港啲曱甴店淨係賣菠蘿炒飯,其他菜式一切停止供應。有二百幻加一,好快就銷曬啲菠蘿。

其實咁少錢台灣都咁擔心,真係好醜。

美國對入口食品同蔬果植物都超嚴格, 所以台灣騙子島好難運菠蘿去美國啊... 變晒做菠蘿汁可能會易一點...

美爸連少少錢都唔肯出,等你班傻蛙仲以為一定會幫你

美國佬:挑!台灣貨要錢買嘅咩?

引用:
原帖由 零死04 於 2021-3-5 17:49 發表

用人民錢一次過買哂做肥料,上次文旦都試過。
文旦之前重有香蕉,人民錢5蚊台幣一台斤回收,蕉農一路睇著香蕉切切切,之後做肥料,一路流眼淚!

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-3-5 07:15 PM 發表

師兄,有d報導寫40萬,有d寫4萬,其實邊個先係真?😱
大陸入口4萬多噸,台灣九成內銷,便是大陸的9倍了。
40萬噸內銷是這樣計出來的。

引用:
原帖由 maygii 於 2021-3-5 03:23 PM 發表

民進黨執政始終有優勢
係經濟上成就吹牛吹到咁大
台灣人依然深信不疑
選舉時大叫打倒老共,支持呆獨,呆民立即開心晒

大陸上年入4萬噸值十五億生意額,以後無了
但其實又唔係大數,呆灣咁緊張?

尾國自己都有產菠蘿,近佢嘅哥斯達尼加、巴西仲係全世界產量第一二,仲巿哥倫比亞、墨西哥產量都比台灣多,點會咁笨食遠洋運費貴鳳梨,做得老尾隻狗當然要食不平等條約

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-5 08:15 AM 發表

香港生果檔話唔減價
兩蚊台幣一個,到香港賣7O蚊港紙,好過走粉,盜民賊真係唔係浪得虛名。曱甴又扑出去科水。指標係一人十八公斤。食完去揾奸人堅洗腎,黃色經濟圈gogogo

引用:
原帖由 必佬 於 2021-3-5 11:08 AM 發表

上星期日去油麻地果欄都唔覺有呆灣菠蘿賣,之前又話有港商入咗20頓貨?唔通咁快賣晒?
三月尾起

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-3-5 11:18 AM 發表

咁咪揀過其他生果,泰國芒、韓國士多啤梨、越南火龍果
大把好野揀
全中 菠蘿多食無益

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-3-5 11:58 PM 發表

兩蚊台幣一個,到香港賣7O蚊港紙,好過走粉,盜民賊真係唔係浪得虛名。曱甴又扑出去科水。指標係一人十八公斤。食完去揾奸人堅洗腎,黃色經濟圈gogogo
濕熱死

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-5 09:26 PM 發表

大陸入口4萬多噸,台灣九成內銷,便是大陸的9倍了。
40萬噸內銷是這樣計出來的。
哦,原來係咁.....清楚哂, thanks!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]