• 瀏覽: 4,871
  • 回覆: 61
+3
即係禁入口根本就係普世價值國際標準!所有民主國家都應跟隨,否則可能被制裁!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-5 08:15 AM 發表

香港生果檔話唔減價
咁咪揀過其他生果,泰國芒、韓國士多啤梨、越南火龍果
大把好野揀

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-3-5 08:27 AM 發表
話2日可以賣到一年嘅貨量一早知無可能,督手指就得
叫杜賊交代下,黃人呢?死撚晒呀?

今次台灣省真係生菠蘿死抖啦。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-5 10:03 AM 發表

其實台灣人點樣平均每年食成18公斤菠蘿..

似乎所謂內銷數字有蠱惑...

呃津貼下..中國一停進口,好多內部補貼都未必有.
所謂10%出口.實際可能遠大於呢個比例...
名嘴係叫台灣人日食18公斤
維持2星期

又話一美洲病夫係台灣契哥,會無限幫助台灣嘅? 點解咁小事都托手掙?

引用:
原帖由 discuss-5 於 2021-3-5 08:35 AM 發表

唔減價入貨價低咗好多喎。
奸商

咩呀, 日前美國佬先話簽行政同台日澳聯盟斷中國鏈, 依家叫你買少少野就睬我痴線, 真係當我老親

附件

Screenshot_20210305-132553.png(167.25 KB)

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-3-5 09:47 AM 發表

台灣只要係d菠蘿度加兩句手足口號,就算1000千噸,黃絲手足都邦你食晒佢~
師兄你數口好勁。 1000噸太約有2百萬個。

引用:
原帖由 suzume 於 2021-3-5 01:05 PM 發表

名嘴係叫台灣人日食18公斤
維持2星期
食咁多屎都屙唔出呀

盜民賊是否應該俾D真心誠意出黎馬上開返幾十間菠蘿連鎖店支持一下呆灣菠蘿梨呢。低價入貨唔減價出售俾手足,大賺啊~

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-5 10:03 AM 發表

其實台灣人點樣平均每年食成18公斤菠蘿..

似乎所謂內銷數字有蠱惑...

呃津貼下..中國一停進口,好多內部補貼都未必有.
所謂10%出口.實際可能遠大於呢個比例...
民進黨執政始終有優勢
係經濟上成就吹牛吹到咁大
台灣人依然深信不疑

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-3-5 08:27 AM 發表
話2日可以賣到一年嘅貨量一早知無可能,督手指就得
用人民錢一次過買哂做肥料,上次文旦都試過。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-5 08:42 AM 發表

聽條呆灣佬分析, 點解咁緊張, 好似有d道理

佢話雖然得10%出口, 但果10%係品質最高果種
如果品質最高果隻要減價內銷, 咁冇咁好果隻邊個買???
條呆灣佬結論-好大鑊
老實講,我連9成內銷也不信,台灣接近40萬噸菠蘿,旺季只有4個月。

1kg一個都有40億個,2300萬人口分怎可能消耗到。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-5 07:05 PM 發表

老實講,我連9成內銷也不信,台灣接近40萬噸菠蘿,旺季只有4個月。

1kg一個都有40億個,2300萬人口分怎可能消耗到。
師兄,有d報導寫40萬,有d寫4萬,其實邊個先係真?😱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]