• 瀏覽: 4,879
  • 回覆: 61
+3
引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-5 08:15 AM 發表

香港生果檔話唔減價
yesterday is around $15 per each

台灣人同黃絲一樣往往要去到最一刻先知原來自己係比人呃嗰個

引用:
原帖由 discuss-5 於 2021-3-5 08:35 AM 發表

唔減價入貨價低咗好多喎。
賺盡糧深價

引用:
原帖由 007star 於 2021-3-5 09:29 AM 發表

yesterday is around $15 per each
人地收40個

https://youtu.be/jjy4XrjAHd8

叫菜婆大力推推啦, 以呢位呆灣名咀講法, 洗咩運去其他地方.

乜連美國都禁咩,是何原因呢

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-5 09:34 AM 發表

人地收40個
40個

台灣人1日3餐都食賣斷市邊有貨出口

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-3-5 02:36 AM 發表
大陸宣布三月起暫停進口台灣鳳梨(菠蘿),府院黨動員吃鳳梨,藍營質疑國家機器大內宣。僑委會日前號召全球檯商及僑胞採購鳳梨,彌補中國大陸暫停

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210304/444159461251092480679318.jpeg/a6ieTAXQ8akbfMGKxhKkTG_aQiAIEjuVOAbYDjgG2A4?v=w1280r16_9 ...
台灣只要係d菠蘿度加兩句手足口號,就算1000千噸,黃絲手足都邦你食晒佢~

引用:
原帖由 007star 於 2021-3-5 09:42 AM 發表

40個
$40/個

引用:
原帖由 maygii 於 2021-3-5 08:38 AM 發表
台灣18公斤名咀紅透半邊天
其實台灣人點樣平均每年食成18公斤菠蘿..

似乎所謂內銷數字有蠱惑...

呃津貼下..中國一停進口,好多內部補貼都未必有.
所謂10%出口.實際可能遠大於呢個比例...

傻傻看不清

俾佢哋嘅台灣菠蘿入口,咁美國地捫和都樂Dole公司嘅菲律賓産嘅菠蘿邊個買?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-5 08:15 AM 發表

香港生果檔話唔減價
上星期日去油麻地果欄都唔覺有呆灣菠蘿賣,之前又話有港商入咗20頓貨?唔通咁快賣晒?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]