• 瀏覽: 5,708
  • 回覆: 186
+8
內地經常宣揚關懷老幼,但經常發生好心人被敲詐事件,令社會變得更冷漠。四川近日有一名老伯在街上懷疑病發跌倒,在樓梯上不斷抽搐,不少人路經卻無人施救。這段影片引起網民熱議,大部份網民都表示理解路人為何不伸出援手,認為是社會風氣令大家不敢去做好人;亦有網民聲稱是目擊者,並表示自己看...見有人扶起老伯並報警。

從微博上的影片可以看到,3月2日在四川攀枝花市星瑞時代廣場附近一個地下通道的路面出口,一名老伯摔倒在樓梯上。由於他的四肢不斷抽搐,頭部向下,稍一不慎老伯就會滾落樓梯,相當危險。然而,至少10名路人經過,卻都只是看了一眼老伯就離開,甚至還有人故意繞路避開老伯,附近駐足的人亦只是冷眼旁觀。

影片曝光後即引發熱議,大部份網民都表示理解途人的決定,理由是擔心老伯會「碰瓷」,扶起他後反會被誣告勒索;亦有網民擔心沒有專業醫療知識,貿然扶起老伯會加重他的傷勢。不過,也有網民批評路人太冷漠,痛罵他們沒有良心,就算不敢移動傷者,「至少要幫忙報警」。

有自稱是目擊者的網民則指,事發時老伯突然倒地,片段中黑色衣服的女子經過後沒有走遠,而是跑過去把附近的警察喊過來幫忙。目擊者認為網傳影片不完整,質疑有人斷章取義。

攀枝花市委網信辦的工作人員表示,已關注並正調查事件,希望當日的目擊者助查。

新浪微博

-------------------------
香港好快都一樣...依家咩都話觸犯國安法

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/china/ ... D5APNIRXCX6AJ6DTHY/

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-3-4 06:43 PM 發表
內地經常宣揚關懷老幼,但經常發生好心人被敲詐事件,令社會變得更冷漠。四川近日有一名老伯在街上懷疑病發跌倒,在樓梯上不斷抽搐,不少人路經卻無人施救。這段影片引起網民熱議,大部份網民都表示理解路人為何不伸出援手,認為是社會風氣令大家不敢去做好人;亦有網民聲稱是目擊者,並表示自己看...見有人扶起老伯並報警。

https://hk.appledaily.com/resizer/Q1r6Q9fbWQeDMo7_2H3tqDnjh5k=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/03-03-2021/t_6a1da0a3d9d74c1fab281bb0a90019bc_name_DA322KGNQJDZTDSWWKRBXKZKTY.jpg ...
毒果轉貼完,你老細黎漢姦就黎有排坐,你要走好快d走

香港私了都無人制止,可能仲掛住拍片,仲無人性啦...

D反中白痴今日仲講呢d, 真係怕人唔記得你地d衰野...

大陸網民比香港的有正義感。。我經常睇b 站youtube兩邊睇的。。

引用:
有網民聲稱是目擊者,並表示自己看...見有人扶起老伯並報警
咁我又覺得 o 喎,有唔同聲音,真多元社會也

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-4 06:47 PM 發表
香港私了都無人制止,可能仲掛住拍片,仲無人性啦...

D反中白痴今日仲講呢d, 真係怕人唔記得你地d哀野...
咪就係!
監生放火燒人都可以當無發生過!
李先生一單、便衣警察一單!
掟磚塊掟傷人後!
不救援而令老人家死亡!
監生用鉄渠蓋襲擊市民頭部!
擺明想攞人命!
真係太多喪盡天良的惡行不能盡錄!
那些黑暴黃畜救護人員又有幫助受害者咩?

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-3-4 06:43 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/Q1r6Q9fbWQeDMo7_2H3tqDnjh5k=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/03-03-2021/t_6a1da0a3d9d74c1fab281bb0a90019bc_name_DA322KGNQJDZTDSWWKRBXKZKTY.jpg ...
各位藍絲師兄加油!快啲搵其他各國同樣嘅例子,一搵到又可以證明中國係冇問題嘅

日本扮四川,毒果可恥!

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-3-4 07:01 PM 發表

咪就係!
掟磚塊掟傷人後!
不救援而令老人家死亡!
擺明想攞人命!
同意師兄,所以大陸有呢啲情況係一啲問題都冇,一於keep going,啱晒中國人呀

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-3-4 07:01 PM 發表

咪就係!
掟磚塊掟傷人後!
不救援而令老人家死亡!
擺明想攞人命!
佢地做既野就算同全世界比, 都係最L仆街...

白俄, 泰國, 美國,法國....一樣有示威, 人地都無呢d私了...

引用:

呢啲係心理學上面嘅其中個心理,就係當一群人同時見到一件意外發生時,好多人都會先有一種心理,就係會認為其他人會有所行動。而這個等待時間要幾耐,就要視乎當時各人嘅心理思想狀態,基本上好多國家都發生過呢啲事,而且係有心理研究嘅論文做過嘅。

壹傳媒黑記同毒果轉貼犬睇見曱甴打人有無幫手救

呢 d 大陸德政只有中國獨有
希望延續落去

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-4 07:11 PM 發表

佢地做既野就算同全世界比, 都係最L仆街...

白俄, 泰國, 美國,法國....一樣有示威, 人地都無呢d私了...
絕對贊成👍
執行私刑對付異見人士叫爭取民主!
班黑暴黃畜仲仆街過極權國家!

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2021-3-4 07:07 PM 發表

同意師兄,所以大陸有呢啲情況係一啲問題都冇,一於keep going,啱晒中國人呀
大陸係變好中, 反中白痴就係大倒退, 好意思話人...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]