• 瀏覽: 7,660
  • 回覆: 111
美國太空探索技術公司SpaceX的「星艦」火箭原型第三次試射升空仍然失敗,火箭在著陸後約八分鐘爆炸。

重型運載火箭「星艦」在得州發射場升空後飛行超過10公里,約六分鐘後,成功克服之前兩次在最後降落步驟失敗的關口,垂直著陸返回地面。

SpaceX工作人員在直播時形容試飛成功,但直播完畢後數分鐘火箭就爆炸,SpaceX未有公布原因。創辦人馬斯克則表示樂觀,在社交網站發文讚揚火箭成功完整著陸。

美國優先失敗
未到最後就吹噓到成功
直播後就爆炸
外強中乾

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/604050f7335d19dc731641f1/星艦火箭原型第三次試射升空失敗-著陸後約八分鐘爆炸

飯要一口一口食
都見到一次一次進步,今年內應該可以成功

綠色外星人部UFO甘弱?!

真係比你成功著陸都無人咁坐啦,又爆......
第一批坐既係班富豪,咁既記錄唔好話富豪,平民都唔敢坐.

填補今年無煙花睇既空缺

引用:
原帖由 K2020 於 2021-3-4 12:05 PM 發表
真係比你成功著陸都無人咁坐啦,又爆......
第一批坐既係班富豪,咁既記錄唔好話富豪,平民都唔敢坐.
著陸後 八分鐘 內離開機倉就ok嫁啦

成功著落,跟住爆炸
呢d野中國永遠學唔到

死咗五十幾萬人,儍普:死得少啦,抗疫好成功!

著陸後八分鐘爆炸,奇

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-3-4 11:58 AM 發表
在地球試驗著陸都失敗, 重話四到六年送人上火星移民, 奇在居然有人信。 
以反推降落嚟講,火星降落比地球簡單
1%大氣密度,4分1重力

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-3-4 11:58 AM 發表
在地球試驗著陸都失敗, 重話四到六年送人上火星移民, 奇在居然有人信。 
佢冇包唔死嘛

炸到黃絲一地玻璃心

試飛sn101終於成功
點解唔先做幾百支模型試驗,要一比一燒銀紙?
https://www.youtube.com/watch?v= ... hannel=BrianBrocken

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]