• 瀏覽: 817
  • 回覆: 8
大學曱甴真係壞咗腦
以為大學=學術自由
神聖不可侵犯
真係放屁
大學玩反政府玩港獨
大學=恐怖分子窩藏地

有證據 鄧炳強一哥
一定入去大學
剷平你

警務處處長鄧炳強回應國安處人員進入中大校園搜證一事,指有人涉嫌在校園內刑毀,以及涉嫌違反《港區國安法》分裂國家相關罪行,校方主動報警,警方有責任入校園內取證。
鄧炳強今早(21 日)到警察學院出席學員畢業典禮後會見傳媒,指不論在大學校園以及在香港任何地方,警方都獲得法例賦予的權力執行職務,「只要有足夠證據,我哋就會作出拘捕,以至檢控」,又指只要有人犯法,無論身處何地都會拘捕,大學亦非無法可管之地,「唔想俾人拉,就唔好犯法,犯咗法就要有心理準備被捕。」
對於有說法指中大校園內設有「天眼」作保安用途,鄧炳強澄清,校園內的設施都是由校方安裝和擁有,「我哋唔會安裝自己的東西,安裝的東西都係大學自己安排」。對於中大學生表達訴求,鄧炳強表示自己都是中大舊生,見到年輕人有夢想希望社會變好,只要不犯法、不用暴力,他認為都是好事。
國安處人員昨 (20 日) 由中大保安組人員帶領下進入校園搜證[/url],先後於大學本部、敬文書院、聯合書院及新亞書院圓形廣場一帶搜證,拍攝曾被塗鴉的牆壁。中文大學日前舉行網上畢業禮,但大批畢業生仍然回校慶祝,大約百人於校內遊行,有人舉起「港獨」旗幟,校方報警。自去年社會運動以來,這是警方首次公開進入中大校園搜證。
https://www.thestandnews.com/politics/a-鄧炳強-中大校園有刑毀事件-有人涉違國安法分裂國家-警方有責任入內取證/

附件

Screen Shot 2021-03-03 at 8.26.56 PM.png(299.07 KB)

Screen Shot 2021-03-03 at 8.26.56 PM.png

DQ皇CY689票就是帥
引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-3 08:33 PM 發表
大學曱甴真係壞咗腦
以為大學=學術自由
神聖不可侵犯
真係放屁
大學玩反政府玩港獨
大學=恐怖分子窩藏地
有證據 鄧炳強一哥
一定入去大學
剷平你
:smile_30 ...
校長瀨過嘢仲刁你班大學曱甴咩,
實Q叔叔郁下都報警,個竇茅得匿。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-3 08:43 PM 發表

校長瀨過嘢仲刁你班大學曱甴咩,
實Q叔叔郁下都報警,個竇茅得匿。
昔日最安全的地方vs 而家變咗被拘捕的地方

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-3-4 08:47 AM 發表

曱甴最大的打擊

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-3-4 10:45 AM 發表

曱甴最大的打擊
大學曱甴 全部都要崩潰

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-3-4 08:47 AM 發表

呢啲就係物極必反,
犯左法咪使指擬逃避。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 4-3-2021 01:16 PM 發表

大學曱甴 全部都要崩潰
違法大學曱甴無處藏身,連屋企都...

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-3-4 05:57 PM 發表

違法大學曱甴無處藏身,連屋企都...
最慘返唔到自己屋企 連累家人窩藏罪犯

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-3-4 08:47 PM 發表

最慘返唔到自己屋企 連累家人窩藏罪犯
鄧炳強一哥 最高招 玩到曱甴無家可歸

主題標籤 #警務處
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]