• 瀏覽: 1,141
  • 回覆: 20
新冠疫苗臨床事件評估專家委員會下午就一名63歲男子,上周五接種科興新冠疫苗後,星期日出現急性呼吸困難到醫院求醫其後死亡的事件,召開緊急會議。 專家委員會共同召集人孔繁毅於會後表示,病人本身有長期病患等問題,委員會審視資料後,認為死因同疫苗接種無直接關係。

經過解剖等病理學分析,死因係冠心病、心肌梗塞和肺水腫,跟接種疫苖無直接關係。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1578572-20210303.htm?spTabChangeable=0

黃C唔會信!

願死者安息
市民虛驚一場後安心接種疫苗

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-3-3 08:13 PM 發表
黃C唔會信!
高血壓、高血糖、高血脂(所謂三高)通常伴隨著糖尿病和冠心病
這些都是跟都市生活的特點有關
大家要養成健康生活習慣
注意飲食,多做運動

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-3-3 08:13 PM 發表
黃C唔會信!
黃屍有自己一套,自我感覺良好最緊要

做法政治正確到不得了,未曾詳細驗屍已經結論話唔關疫苗致死

黃狗打咗一日飛機又要緊急煞停了

黃畜繼續 打飛機!!

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-3-3 08:23 PM 發表
做法政治正確到不得了,未曾驗屍已經結論話唔關疫苗致死
小朋友呢個世界有樣野叫做CT架。
唔係點樣做搶救呀?
一早知道,佢心臟三條血管嚴重閉塞。

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-3-3 08:11 PM 發表
新冠疫苗臨床事件評估專家委員會下午就一名63歲男子,上周五接種科興新冠疫苗後,星期日出現急性呼吸困難到醫院求醫其後死亡的事件,召開緊急會議。 專家委員會共同召集人孔繁毅於會後表示,病人本身有長期病患等問題,委員會審視資料後,認為死因同疫苗接種無直接關係。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1578572_1_L_20210303200755.jpg
...
搵鬼信咩? 人哋美國公報 打美國疫苗 死千幾人 呀, 韓國連打流感針 都死 幾十人 啦⋯

竟然係咁

不過我都相信應該與接種疫苗無直接關係,若果真係關事嘅,就唔會發生一單咁少啦

孔指出,一名63歲男子2月26日接種新冠疫苗sinovac後,於28日在公立醫院離世,委員會今日召開會議,評估因果關係。根據個案資料顯示,該病人有長期病患,嚴重吸煙,有高血壓,糖尿病,高血脂,並懷疑有缺血性心臟病。
根據初步解剖,病人患有嚴重冠心病,三條血管嚴重閉塞。委員會一致認為,急性心肌梗塞和肺水腫是致死因素,而非注射疫苗。

原來如此,一路好走 !

01 支持打疫苗,我自己都睇01新聞多d..

接種滅活疫苗後頭一個星期,應該減少活動,多啲留喺家中,煙酒要暫時戒一戒,注意休息不應太操勞.因為誘發嘅免疫反應需要消耗身體嘅能量.如果可以的話,不知能否可以開一些心肺功能急救藥俾長期病患者作為突發應急用.因為等到病人去到醫院排急症再到送入ICU可能已經太遲.

TVB新聞訪問咗幾個阿伯,佢哋都唔相信死因係關接種疫苗事啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]