• 瀏覽: 57,974
  • 回覆: 13
+81
47名組織或參與2020年民主派初選的人士,因涉嫌干犯「串謀顛覆國家罪」遭起訴,案件今日踏入第3天在西九龍裁判法院提訊。

資深大律師梁家傑庭上宣佈終止代表被告譚文豪、郭家麒、楊岳橋及李予信。

知道梁家傑累街坊啦? 唉....... 搵個暴力可解決問題的做代表律師..... 唉....

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2013153/即時-港聞-大拘捕-梁家傑庭上稱不再代表多人-楊岳橋退出公民黨

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-3-3 18:48 發表
仲話齊上齊落嘅
割蓆割得咁快嘅
搵一個去年涉嫌搞暴動推手既人做律師........

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-3-3 18:51 發表
果然係「大難臨頭各自飛」
梁瓜想食曼頭? 黨友人生精采, 自己就........

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2021-3-3 18:55 發表

即係點?人渣傑明哲保身,唔再撐手足?
兩個可能性.. 黨友覺得梁瓜食饅頭.. 自己坐牢. 佢就有政治本錢.. 不如退出. 梁瓜係審判過程都不斷有政治炒作. 佢地無得保釋機會更大.. 個律師為左自己而唔幫client, 正常人都唔用啦...

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-3-3 18:57 發表
唔明點解終止代表楊岳橋等人?因為佢地退黨?
大難臨頭各自飛

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-3-3 19:15 發表
因為退黨所以唔代表?
因為有人唔肯再代表,所以退黨?
唔想用梁瓜..... 梁瓜果個暴力理論, 佢幫你定害你先.

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-3-3 19:32 發表

公賊黨分裂,楊岳橋退咗黨咪爆響口,篤隻人渣傑出來 !
佢篤到梁瓜出來, 我都幾肯定佢會無事. 睇佢夠唔夠料篤梁瓜啦.

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-3-3 19:28 發表

有無高人拆解呢隻玩法??
你係OMDB 的話, 你覺得梁瓜會幫你脫罪, 定當你係人血咁用? 梁瓜去年做過咩, 大家心裡有數, 佢要將功補過定變本加厲令到自己上埋身呢?

如果正正經經請個律師幫你打, 你就唔怕比人出賣. 佢D 黨友當然了解到呢點, 因為佢地都唔係傻架. 所以懸崖勒馬, 同梁瓜斷絕關係, 請個正經律師, 可能有一線生機.

亦有可能係保釋呢幾日, 發現梁瓜相對其它律師, 好似有D唔對路.

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-3-3 19:48 發表

咩係OMDB?你點知梁瓜會點辯護?
OMDB = 楊岳橋. 呢個花名係連登仔改的.

梁瓜同佢地既利害關係, 可能唔會幫到盡. 當你想到呢點, 你就唔敢請佢啦, 反正班友有錢請律司. 當然如果你係天真無邪, 覺得呢D 係正義之仕既, 唔會咁自私既, 咁可以繼續既. 但OMDB 自己係律師, 亦同梁瓜夾左咁耐, 對方做過咩, 心裡有數啦..

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-3-3 21:53 發表
咁多主將退黨,點解攻民黨唔交待下?
【20:05】公民黨成員原本欲就一些與黨相關的事,在庭外見記者,惟原本發言的代表,步出法院後折返入法庭。公民黨之後稱,今日暫不回應。有進一步消息會統一公布。

要比小小時間佢包裝.

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-3-3 22:28 發表

我覺得有機會是策略。
攻民黨果幾個係因為唔信梁瓜. 其它人跟以為係策略. 其實現在只係審保釋, 法官無咩野可以做.

但我相信會有人可以保釋, 例如一向都無政黨背景, 無出席公開場合, 無簽任何野, 只係一下唔小心玩初選果D.

法官有理由相信佢只係為左選立會犯左一次法, 而保釋期間唔會再犯.

但帶妖, 犯民核心, 泛暴本土派呢D 就無得走了. 最簡單係認罪篤灰減刑呢D, 保釋其實只係浪費佢地時間.

刑期方面, 策劃果5-6件 係10年以上. 參與簽野果批3-10年, 其實佢認罪加篤策劃, 只會判3年以下, 再減1/3 刑期, 比暴動仲要低. 睇佢地認唔認同篤唔篤.

引用:
原帖由 123people 於 2021-3-4 01:07 發表
呢件事其實唔難理解!

大家同屬公民黨,有同樣的行動目標,點解我做細既竟然成為罪人,面對受審,面對重刑,反而大既梁瓜傑可以置身事外,還受在場人士英雄式歡呼,成為很強烈對比,而且自己血盟戰友,律師費仲要收到貴一貴?說到那裡也是難堪的。這個梁瓜傑可算人血曼頭吃到盡的畜渣,這四條傻仔如夢被醒,越諗越激氣,必定埋怨被梁瓜傑暗中玩弄,撚到化一化,才落得今日田地,現場淚水與憤怒不可遏遏了,即時反面,退黨,恩斷 ...
人生精采論..

後生仔: 比人告, 大獲了.
楊x橋: 你地D 後生做我地籌碼吧?
梁瓜: 有無聽過, 螳螂捕蟬, 黃雀在後?

引用:
原帖由 123people 於 2021-3-4 08:25 發表

真正的黃雀可能還未出動,梁瓜傑咁叻仔,好快會天收。
呢單野將來都要找數.. 但又無梁瓜份.....  唔需要用到 "港區國安法" 都足夠入佢地. 不過相信政府/國安署仲未排到查呢單.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-3-4 10:57 發表
成個外國代理人集團, 由肥佬到下面收水嘅團伙, 無一個走得甩, 作奸犯科多年 唔係割完蓆就可以敝清關係
反而想知秘捐幾千萬單野可唔可以再查番. 甚至乎查埋ICAC (前立會議員林卓廷做過的地方) 放生既理據.

主題標籤 #楊岳橋
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]