• 瀏覽: 21,085
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
+21
呆灣傻西以為屎眼聯盟會救佢地

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 03:36 PM 發表
其實搞咁多野
唔怕台灣唔出晶片畀大陸咩?
禁菠蘿之前,中美貿易戰,台灣第一個跳出來吾賣晶片比中國,肺炎初期,中國急需口罩,台灣第一個話禁賣口罩比中國!台灣先出手,中國到今日先出手,已經好好了,你自己都係香港人,手指吾好咬出吾咬入!

澳洲自己有很多生果出口
葡萄、柑橘、蘋果、香蕉、梨、桃、菠蘿、芒果和荔枝等。
根本不用外購

菜菜子有冇公佈自己食咗幾多個菠蘿

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:23 PM 發表
鳳梨(菠蘿)之亂持續延燒,蔡英文總統去年3月在臉書表示,台灣突破檢疫障礙將把鳳梨賣到澳洲,不過農業網紅「Lin bay好油」在臉書說,去年只有56公斤的鳳梨乾出口到澳洲,沒有任何鮮果,今年則是一公斤都沒有。

台灣農委會回應了:貨櫃運費太貴

農委會回應,去年確實突破檢疫障礙,但去年剛好遇到疫情,缺貨櫃、運費也高得離譜,市場競爭力差,因此尚無法順利拓展澳洲生鮮鳳梨市場。

農委會國際處今天表示, ...
毒果唔係話香港商人已經收購咗20萬頓咩,仲要賣去O洲

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

大陸糧食都唔夠自給自足
唔出口無損失
反而大陸無晶片都幾大單
到時即刻武統啦,睇下菜腫統夠唔夠膽咁做

蛙人們,別老為外人爭取什麼什麼啦!快d攞曬熟到爛嘅菠蘿去腫桶苦門大叫賣!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:23 PM 發表
鳳梨(菠蘿)之亂持續延燒,蔡英文總統去年3月在臉書表示,台灣突破檢疫障礙將把鳳梨賣到澳洲,不過農業網紅「Lin bay好油」在臉書說,去年只有56公斤的鳳梨乾出口到澳洲,沒有任何鮮果,今年則是一公斤都沒有。

農委會回應,去年確實突破檢疫障礙,但去年剛好遇到疫情,缺貨櫃、運費也高得離譜,市場競爭力差,因此尚無法順利拓展澳洲生鮮鳳梨市場。

呆灣運落去澳洲,船運最快都要十日,仲有澳洲對外地入口的農產品檢疫十分之嚴格。
隨時停係海關等齊所有文件同化驗結果,都可能要十日八日。
等到爛晒,變晒汁都未出到關。

法輪功巳被中國定為恐怖組織,應不允許再在香港存在!香港駐台辦事處亦應結束!

附件

Screenshot_20210220_204730.jpg(91.93 KB)

Screenshot_20210220_204701.jpg(97 KB)

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:31 PM 發表
館長買左幾多?
濕狗館長買🍍塞屎忽

數啦 菜總統只是一個卓越buyer,買二手野

引用:

澳洲本地波菠蘿平時超市一個賣$10-15hkd, 台灣運到澳洲想賣幾錢?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

大陸糧食都唔夠自給自足
唔出口無損失
反而大陸無晶片都幾大單
大陸禁稀土出境,
晶片點做出來?

賣到一個都叫開拓,增長無限倍

56公斤夠養起成個業界, 呆灣生活指數真係好低喎, 難怪咁多人著草過去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]