• 瀏覽: 19,637
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 yeungph 於 2021-3-3 04:07 PM 發表

紅酒換菠蘿啦。
不過毒果話澳洲紅酒出口英國大升,無晒貨。又話香港入口商搶購台灣菠蘿又無晒貨喎。則係無事啦。
黃人以為香港人口等同中國人口

熱賣及精選
引用:
原帖由 lam_km 於 2021-3-3 03:41 PM 發表

菜桶桶只是說個笑話,
幾十年後我終於知道咩叫做:死八婆,賣菠蘿

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 03:36 PM 發表

其實搞咁多野
唔怕台灣唔出晶片畀大陸咩?
留番台灣自已用啦、中國人咁能窮,茶葉蛋都食唔起,有西多餘錢買台灣野咩!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-3 03:49 PM 發表

菜婆有料到~做實事形 
邊及你主子Hi侵咁有料到呀? 重磅: 400選舉人票! 八路民兵直搗華盛頓!!!!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 3-3-2021 15:36 發表

其實搞咁多野
唔怕台灣唔出晶片畀大陸咩?
除咗大陸能買,其他國家買來幹嗎。

澳洲的菠蘿比台灣還要平還要多, 台獨白痴知道嗎??!!!

賣到HK都咁貴,點可能賣去澳州

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:23 PM 發表

鳳梨(菠蘿)之亂持續延燒,蔡英文總統去年3月在臉書表示,台灣突破檢疫障礙將把鳳梨賣到澳洲,不過農業網紅「Lin bay好油」在臉書說,去年只有56公斤的鳳梨乾出口到澳洲,沒有任何鮮果,今年則是一公斤都沒有。

台灣農委會回應了:貨櫃運費太貴

農委會回應,去年確實突破檢疫障礙,但去年剛好遇到疫情,缺貨櫃、運費也高得離譜,市場競爭力差,因此尚無法順利拓展澳洲生鮮鳳梨市場。

農委會國際處今天表示, ...
水果唔係高附加值商品,一個菠蘿可以賣到幾貴先得㗎~貴極有限

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-3-3 03:53 PM 發表

台灣禁止大陸2400多項產品!!
大陸才禁個鳳梨就瘋了一樣!
賤人就是矯情
中央要重手打殘呆灣!

在位求穩,  在野求亂 !
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

大陸糧食都唔夠自給自足
唔出口無損失
反而大陸無晶片都幾大單
係架, 不過未到果日台灣省民早已食菠蘿食到濕熱爆菊而亡啦, 台積電冇人返工, 冇晶片出都冇計架

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 04:13 PM 發表

唔大單,日子都是過得好好
其實波蘿唔係咁值錢
對台灣黎講只係覺得麻煩 無痛

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
賣去澳洲, 運費貴過水果本身, 咪玩啦.
人家從馬拉/印尼/菲律賓入口更便宜啦.

高官問責制 = 高官做左衰野, 問佢是否負責, 佢話唔制
引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-3-3 04:29 PM 發表

香港人無食波蘿習慣,間唔中食個咕嚕肉,波蘿炒飯,用罐頭多,開個波蘿好煩,食西瓜就多。

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-3-3 04:29 PM 發表

賣去澳洲牛奶公司啫, 整菠蘿冰呀

菠蘿食得多會出濕疹

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]