• 瀏覽: 19,618
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
除咗六百幾樣農產品,台灣仲禁愛奇藝,淘寶,華為,空拍機,掃地機器人。。。。。,仲有好多大陸嘢俾台灣禁,而家大陸禁一樣菠蘿就呱呱嘈,鬼唔望北京停埋個ECFA。

熱賣及精選
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:23 PM 發表

鳳梨(菠蘿)之亂持續延燒,蔡英文總統去年3月在臉書表示,台灣突破檢疫障礙將把鳳梨賣到澳洲,不過農業網紅「Lin bay好油」在臉書說,去年只有56公斤的鳳梨乾出口到澳洲,沒有任何鮮果,今年則是一公斤都沒有。

台灣農委會回應了:貨櫃運費太貴

農委會回應,去年確實突破檢疫障礙,但去年剛好遇到疫情,缺貨櫃、運費也高得離譜,市場競爭力差,因此尚無法順利拓展澳洲生鮮鳳梨市場。

農委會國際處今天表示, ...
一邊食自由菠蘿,一邊嘆自由紅酒,咪幾好囉!

白撚癡自己食啦!

菠蘿係濕熱食物,日日食都幾金下

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
紅酒換菠蘿啦。
不過毒果話澳洲紅酒出口英國大升,無晒貨。又話香港入口商搶購台灣菠蘿又無晒貨喎。則係無事啦。

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:46 PM 發表

知唔知台灣已經禁了內地六百種農產品進口,邊個係度搞野你都未清楚
大陸糧食都唔夠自給自足
唔出口無損失
反而大陸無晶片都幾大單

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

嘩;有奸邪法輪妖幫口食!

在位求穩,  在野求亂 !
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:48 PM 發表

一日三餐都食菠蘿,太幸福了
師兄指此班妖孽👇🏿

在位求穩,  在野求亂 !
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

大陸糧食都唔夠自給自足
唔出口無損失
反而大陸無晶片都幾大單
唔大單,日子都是過得好好

覺得可以填補到大陸嘅出口額,都係有腦部功能障礙……

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2021-3-3 15:53 發表

除咗六百幾樣農產品,台灣仲禁愛奇藝,淘寶,華為,空拍機,掃地機器人。。。。。,仲有好多大陸嘢俾台灣禁,而家大陸禁一樣菠蘿就呱呱嘈,鬼唔望北京停埋個ECFA。
台灣根本是獦獠
保持原始生活對台蛙更有益

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 sng850 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

嘩;有奸邪法輪妖幫口食!
咁堅

總統.. 唔咪... 係省長講大話

http://hk.myblog.yahoo.com/peterwong827
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]