• 瀏覽: 21,087
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
+21
佢兩個都同病相憐。

蔡總統和美國前總統一樣誠信破產!

引用:
原帖由 加燦 於 2021-3-3 09:35 PM 發表

自由民主台灣菠蘿, 剩係呢幾個字都令菠蘿身價提升百倍.一個賣澳幣一百蚊唔係夢.
民主菠蘿,自由價格,係民主自由嘅國家就要支持😂🤣

菜腫桶繼續努力...吹水啦

轉"禁鳳梨台灣笑一笑,禁晶片大陸沒活路

中共農民式的小家子氣,面對外交困境,面對兩岸關係的死局,突然出一招禁台灣鳳梨,台灣農民當然蒙受一點損失。

中共為什麼禁鳳梨?就是拿鳳梨來試水溫,對台灣農民施壓。大陸每年進口台灣的水果種類多數量大,對台灣農民來說,大陸固然是不可缺少的市場,打擊台灣水果,打擊的是台灣農民的生計。

大陸禁台灣菠蘿
蔡英文稱成功遠銷澳洲.,
業者指實際上仍無任何出口!

大話連篇是呆灣菜菜子一貫的作風!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-3-3 03:23 PM 發表
鳳梨(菠蘿)之亂持續延燒,蔡英文總統去年3月在臉書表示,台灣突破檢疫障礙將把鳳梨賣到澳洲,不過農業網紅「Lin bay好油」在臉書說,去年只有56公斤的鳳梨乾出口到澳洲,沒有任何鮮果,今年則是一公斤都沒有。

台灣農委會回應了:貨櫃運費太貴

農委會回應,去年確實突破檢疫障礙,但去年剛好遇到疫情,缺貨櫃、運費也高得離譜,市場競爭力差,因此尚無法順利拓展澳洲生鮮鳳梨市場。

農委會國際處今天表示, ...
鳳梨, 果醬, 鳳梨酥....  入香港啦。

菠蘿原產于南美洲巴西巴拉圭亞馬遜河流域一帶
世界約有61個國家和地區有栽培。除中國外,以泰國、美國、巴西、墨西哥、菲律賓和馬來西亞等。熱帶水果之一。

澳洲 也有產。
中國海南島, 云南都產。

用人民買來做肥料,當然斷市。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-4 08:50 AM 發表

大陸商人唔駛食飯?
再重複搭你,中國商人唔買賣台灣菠蘿就冇飯食?
買賣本土菠蘿得唔得
你硬要講大陸商人慘啲, 我都冇你辦法

騙子島由最高領導人到平頭百姓講的話真係哪句才是真。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 03:36 PM 發表
其實搞咁多野
唔怕台灣唔出晶片畀大陸咩?
臺灣係隻狗哪來權力唔齣晶片畀大陸。

引用:
原帖由 sng850 於 2021-3-3 04:09 PM 發表

嘩;有奸邪法輪妖幫口食!
連霧產地就輪子學員聚集地。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 04:33 PM 發表

其實波蘿唔係咁值錢
對台灣黎講只係覺得麻煩 無痛
波蘿唔值錢但臺灣省好多平民靠它有工開才有飯食。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-3 03:36 PM 發表
其實搞咁多野
唔怕台灣唔出晶片畀大陸咩?
呆蛙無膽喎

引用:
原帖由 lam_km 於 2021-3-3 03:41 PM 發表
菜桶桶只是說個笑話,
菜腫桶本身已經是個笑話。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]