• 瀏覽: 3,065
  • 回覆: 96
[隱藏]
戴耀廷、黃之鋒等47人組織及參與非法「初選」,被控以串謀顛覆國家政權罪。英國外相藍韜文早前又指手畫腳,胡言亂語。中國駐英國大使館發言人日前回應指,英方有關言論混淆是非、顛倒黑白,干涉中國內政和司法主權,中方對此表示強烈不滿和堅決反對。
大使館指,香港依法辦案不容歪曲和詆毀。中國是法治國家,香港是法治社會,任何人都不能凌駕於法律之上。相關人員去年組織、策劃、參與所謂「35+初選」行動及「攬炒香港」計劃,企圖癱瘓特區政府、令香港陷入深淵,涉嫌違反香港國安法、顛覆國家政權。香港有關機構依法拘捕並起訴相關人員,是正當執法和司法行為,不容歪曲和詆毀。國安法旨在有效堵塞香港在國家安全方面存在的法律漏洞,有效保障香港民眾的民主權利和廣泛自由,所謂香港國安法被用以壓制政治異見純屬無稽之談。國安法實施以來,香港開啟了由亂向治的轉折,香港民眾的各項權利和自由依法得到更好保障。
大使館重申,《聯合聲明》的核心要義是確保中國收回香港,香港回歸後,《聯合聲明》的歷史使命已經完成。英國無權藉口《聯合聲明》干預香港事務、干涉中國內政。
大使館強調,香港事務純屬中國內政,絕不容任何外國以任何方式干涉。中國政府維護國家主權、安全、發展利益的決心堅定不移,反對任何外來干涉的決心堅定不移。中方敦促英方尊重事實,尊重法治,摒棄雙重標準和政治操弄,客觀公正看待香港國安法和有關機構依法履職行為,立即停止插手香港事務,停止干涉中國內政和司法主權,不要在錯誤道路上越走越遠。


中方嚴懲亂港分子係「清理家務


美英急力聲援係多管閒事

香港警方於今年1月拘捕咗55名參與舊年反對派初選嘅人士,2月28日警方以「串謀顛覆國家政權罪」起訴其中47名反中亂港分子,並於3月1日喺西九龍裁判法院提堂。 戴耀廷等人搞的所謂「35+初選」,根本唔係普通意義上嘅民主初選,而係以有組織、有目標嘅歹毒計劃令香港癱瘓,令特區政府停擺,同時藉助外部勢力進行國際制裁,達到真正嘅「攬炒」。 屆時整個香港社會,都會受到極其嚴重嘅破壞,香港完全可能跌落一個萬劫不復嘅深淵。 面對如此居心叵測嘅害港禍港行為,香港市民痛心疾首,特區政府絕不容忍,香港警方嚴厲執法迅速將涉嫌違法犯罪嘅亂港分子移送起訴,今次控訴係香港國安法自去年6月頒佈實施以來最大嘅一次檢控行動,因此受到咗各界嘅高度關注。
皇上唔急太監急,美英西方反華勢力大力「聲援」47名「謀反者」 3月1日當天嗰啲熱衷於干涉中國內政嘅西方政客又嚟「趁墟」,再一次對香港問題指手畫腳,妄圖插手香港事務。 美國國務卿布林肯2月28日公然咁透過社交平台對47名嫌疑人起訴事宜提出質疑,甚至百般狡辯咁講「政治參與和言論自由不應該構成犯罪」企圖為佢哋脫罪,佢仲要求中方「立即釋放呢啲人」,並妄稱「美國與香港人民企埋一齊」。 無獨有偶,從3月1日起,英國、美國、加拿大、歐盟、德國、荷蘭等國領事都來到了法院大樓外,妄想以此對特區政府同法官施加壓力。 歐盟駐香港辦事處副主任韋理斯仲表示,歐盟已發表聲明,將會對政府檢控表示關注。 英國外相藍韜文則質疑稱「對以香港國安法起訴47人嘅決定深感不安」。
「特別關心」實則係「別有用心」。 美西等外部勢力對此案嘅「特別關心」實屬罕見。 不由得讓人費解美英等西方國家做乜嘢會對如此關注此案呢? 我哋見到自國安法實施以來,好多「港獨」組織土崩瓦解,諸如像黎智英、黃之鋒等咁樣嘅「港獨」頭目已鋃鐺入獄,羅冠聰、許智峯等人已畏罪潛逃。 然而如今仲喺香港奮戰嘅「港獨」重要力量和人員,幾乎無一例外咁都牽扯進了此案,試冧呢啲人如果都被依法審判,咁樣美英等西方反華勢力將極大程度嘅被削弱,佢哋曾經不惜血本咁喺香港「本土戰線」培養嘅「亂港能手」,如果就咁樣被一鋪清袋,絕對係「致命」嘅打擊。 所以美英等西方反華勢力為咗政治博弈必須全力保住「港獨」有生力量。
    香港係中國嘅香港,中國清理家事務,由不得任何國家和外部勢力講三講四。 其實,制定香港國安法又好,清理門戶嚴懲「謀反者」都好,都係中國嘅家務事,嗰啲別有用心嘅外國和外部勢力有乜嘢資格講三講四? 特區政府本着維護國家安全同香港嘅安全與穩定,依法打擊意圖非法竊取政權嘅人同組織係正常不過嘅正當嘅執法行為。 對此,外交部發言人華春瑩曾明確指出:「特區政府絕不容忍顛覆國家政權嘅罪行,中國係法治國家,香港係法治社會,我哋支持香港警方正常履職」。
    香港事務純屬中國內政,保障香港長治久安和長期繁榮穩定係特區政府和中國義不容辭嘅責任和義務,香港警方依法落案起訴違反香港國安法顛覆國家政權罪嘅組織者及參與者係正當嘅執法活動,無論呢啲亂港分子搬出邊路「大神」,無論美英等外國和外部勢力點樣「強助攻」都不能改變亂港分子嘅違法犯罪事實,更洗脫不了法律嘅制裁。 喺香港、喺中國,任何人同任何勢力都唔可以凌駕喺法律之上。




回覆 引用 TOP

熱賣及精選
美英真好笑,唔顧自己國內疫情,卻緊盯我哋香港事務。


回覆 引用 TOP

佢哋嘅手太長了,香港事務輪唔到佢哋講三道四


回覆 引用 TOP

大陸有句俗語講得好:狗拿耗子多管閒事。美英仲系把目光放喺自己國內吧


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港事務系中國內政,唔容其他國家指指點點


回覆 引用 TOP

美英表面系聲援亂港分子,實則干涉香港事務,其心可誅


回覆 引用 TOP

美英一些政客,唯恐天下唔亂,到處招搖惹事


回覆 引用 TOP

攬炒派亂港嘅事實,唔容任何人狡辯。美英更冇呢個資格


回覆 引用 TOP

美英把自己睇嘅太重,卻忽略了香港系中國不可分割嘅一部分呢個事實


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港事務純屬中國內政


回覆 引用 TOP

香港係中國嘅香港


回覆 引用 TOP

保障香港長治久安和長期繁榮穩定係特區政府和中國義不容辭嘅責任和義務


回覆 引用 TOP

中國係法治國家,香港係法治社會


回覆 引用 TOP

英國不得干涉中國內部事務


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港唔好港毒,美英鍾意送你哋咗 


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]