• 瀏覽: 2,128
  • 回覆: 7
+2
小紅書乃係內地社交平台,是當今00後10後青年熱潮,主要用戶係女性,而香港用戶也不少。

你可能會驚訝-- 香港青年不是跟內地割席,要抵制內地的東西嗎?怎會有如此多香港青年玩小紅書。事實如是,他們口講「反送中」,背後卻樂意「主動送中」。因為潮流改變了。

小紅書上很少正紅根的人,老實講也是很少藍的,不要以為玩小紅書嘅香港人就是藍絲、愛國。在街上看到00後女生玩小紅書,可能她是「手足」也說不定!在小紅書上應該是中立比較多,也是不能跟談政治,又未必愛國,於我而言,他們雖非敵人,也不是朋友。其次是黃絲較多,比中立的比例低,但比藍絲有更多人。

即使是內地來港的新移民後生,也大多是保持「中立」,他們不會是藍,甚至不會愛國。不知道是害怕遭起底而不敢說,還是來了香港就改變了思維了!

我相信玩小紅書的黃絲是「跟風黃」,當年黑暴有如學界中的潮流,這些跟風者便支持黃絲。他們沒法見識黃絲禍害,小紅書便流行起上來,便由「反送中」變成「主動送中」玩小紅書,因為要趕上潮流。

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-3-3 10:24 AM 發表
小紅書乃係內地社交平台,是當今00後10後青年熱潮,主要用戶係女性,而香港用戶也不少。

你可能會驚訝-- 香港青年不是跟內地割席,要抵制內地的東西嗎?怎會有如此多香港青年玩小紅書。事實如是,他們口講「反送中」,背後卻樂意「主動送中」。因為潮流改變了。

小紅書上很少正紅根的人,老實講也是很少藍的,不要以為玩小紅書嘅香港人就是藍絲、愛國。在街上看到00後女生玩小紅書,可能她是「手足」也說不 ...
哈, ....我真係背, 今日才知有樣野叫小紅書

至於YC反送中但又不介意送中, 都唔係今日既事, 大把YC是淘寶常客, 疫情前經常返大陸消費
精神分裂是YC其中一個特徵

黃絲,佢地以為自己好有腦其實被洗腦既一班自悲既香港人

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-3 10:44 AM 發表

哈, ....我真係背, 今日才知有樣野叫小紅書

至於YC反送中但又不介意送中, 都唔係今日既事, 大把YC是淘寶常客, 疫情前經常返大陸消費
精神分裂是YC其中一個特徵
佢地一直都唔介意送中,佢地主要想維持自己既優越感

去睇下黃人既group如TG,佢地仲繫到吹咩內地當年嘛都要靠香港,又話唔記得當年香港送物資返去云云
又吹下,當年返去叫雞好平等等! 所以我地越Post中國既先進富裕,佢地會顯示得更激

所以佢地先日日支爆論,因為內地窮,才顯得佢地高人一等! 而佢地系唔系咁怕中國,其實未必

香港黃C就系一班搵唔到自己位置,自悲變成自大既既香港人

不是欺騙你地,真係有黃絲玩內地社交app

附件

6D6EB049-2A33-4D1D-AE7C-8F1B2C8C2ED1.jpeg(67.72 KB)

4E249003-72EF-4DB7-9765-CC62DC2D3FC3.jpeg(103.57 KB)

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-3-3 10:24 AM 發表

小紅書上很少正紅根的人,老實講也是很少藍的,不要以為玩小紅書嘅香港人就是藍絲、愛國。在街上看到00後女生玩小紅書,可能她是「手足」也說不 ...
其實小紅書有咩特別之處?

根本黃 C只係為反而反, 如果林鄭話禁止食屎, 黃 C就即刻跳出嚟話支持。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-4 18:17 發表

其實小紅書有咩特別之處?
有如內地版的Pinterest或Instagram

等於
youku/bilibili係內地版的youtube
Baidu係內地版的Google

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]