• 瀏覽: 11,419
  • 回覆: 165
  • 追帖: 2
+10
一名63歲男子接種科興疫苗兩天後死亡,是首宗嚴重異常事件報告,死者本身有糖尿病及血壓高,有關的專家委員會周三會開會進行因果關係評估,政府目前不會叫停接種計劃。

63歲的死者上周五在官涌體育館社區疫苗接種中心接種科興疫苗,兩天後出現急性呼吸困難,自行去伊利沙伯醫院, 初步診斷是支氣管炎,6小時內迅速惡化,同日死亡,他本身有糖尿病﹑血壓高及慢性支氣管炎。醫院在死者逝世後兩天才通報衞生署。

伊利沙伯醫院副行政總監陳偉文:「醫生搶救過程中不知道或無留意他有接種新冠疫苗的紀錄,病歷而言,他似乎沒有任何類似我們覺得似與接種過程的不良反應有關,當日不覺得與新冠疫苗接種有直接關係,翌日審視病歷才知道有接種新冠疫苗的紀錄才盡快通報衞生署。」

衞生署強調,暫時未能確定與接種疫苗有關,正索取更多資料調查新冠疫苗臨床事件,評估專家委員會周三會開會進行因果關係評估,政府不會叫停接種計劃。

衞生防護中心總監林文健:「要有因果才可以判斷疫苗是否需要,看看甚麼情況,因果未判斷前,在公眾效益而言,為了整體市民可早日防控疫情,我們會先等結果,整體數據是安全,效益是大於風險。」

營運官涌疫苗接種中心的組織表示,他們沒有市民的完整病歷紀錄,只依賴他們自行申報 亦無法為市民診症。衞生防護中心呼籲市民,若對疫苗有疑問應先徵詢醫護人員的意見。

另外,一名84歲老翁在九龍灣接種中心接種疫苗後頭痛及血壓高,送院後穩定已出院。

你估最後政府會話死因係咩?

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=425938

與疫苗冇直接關係

黑醫!

63歲就已經咁多病痛, 可憐.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-3-3 09:54 AM 發表
63歲就已經咁多病痛, 可憐.
其實應該查埋班醫護。全世界咁多人打咗,都無死過人(若有死過人,一定冚唔住,咁多國家打咗),一到香港打就死人。之前已經話怕D無人性黑醫護,會千方百計裁贜國產疫苗,一定要認真查。

醫生搶救過程中不知道或無留意他有接種新冠疫苗的紀錄

原來又係亂醫死.....

藍人愛國毛毛上呀!!!快打科興!!😎

引用:
原帖由 張寶成打老虎 於 2021-3-3 09:55 AM 發表
醫生搶救過程中不知道或無留意他有接種新冠疫苗的紀錄

原來又係亂醫死.....
之前住黃埔嗰個籃c新冠病人,亦係比無性黑醫護醫死😡😡😡

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2021-3-3 09:56 AM 發表
藍人愛國毛毛上呀!!!快打科興!!😎
毛毛即刻兩老去打
等派彩

正常冇病冇痛打就應該可能冇問題嘅, 除非有隱性病當時人唔知道 ,但身體有問題 最好做咗測試先醫生評估後 , 其實過敏係會死人的, 同埋用家要自己衡量 先決定打唔打, 而唔係一窩蜂走去打,由細到大 打針 有乜可能會賠錢呀 證明係有風險, 風險相信係高嘅。

如果用家咁多病痛都仲去打 係咪應該要簽紙who bear???

其實有冇諗過 點解咁多 百分比% 從何而來, 只有結果
沒有原因, 這方面透明度 好明顯不足,
香港 應該唔係首批去打, 其他地方嘅人 有啲咩病痛打完之後有咩問題潛在嘅風險 係咪應該有 詳細 資料, 如果唔係打支針啫點解要有賠償 其實越諗都越唔合理 太古怪

同埋點解 有些地方打退堂鼓 !!!
關乎生死 真係要睇定啲先,
同埋有啲嘢唔係賠錢就了事,
最終又有幾多個可以得到賠償

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-3-3 09:54 AM 發表

其實應該查埋班醫護。全世界咁多人打咗,都無死過人(若有死過人,一定冚唔住,咁多國家打咗),一到香港打就死人。之前已經話怕D無人性黑醫護,會千方百計裁贜國產疫苗,一定要認真查。
認同

提示: 違規內容已被屏蔽
連一向言論偏黃嘅梁子超都咁講,睇嚟黃狗打咗一晚飛機又要緊急煞停了。

本身都重病纏身啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]