• 瀏覽: 777
  • 回覆: 13
+2
中國國家衞健委高級別專家組組長、中國工程院院士鍾南山,周二(2日)晚在廣州出席由愛丁堡大學組織舉辦的國際疫情防控專家研討

阿山與阿福,識英雄重英雄,
科學就是道理,看來這世界都要帶口罩多幾年,
重要去外國旅遊都要打疫苗重要檢驗報告先可入境..

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210303/bkn-20210303070021945-0303_00952_001.html

咁即係個口罩, 起碼要戴足3年啦.

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2021-3-3 09:34 AM 發表
中國國家衞健委高級別專家組組長、中國工程院院士鍾南山,周二(2日)晚在廣州出席由愛丁堡大學組織舉辦的國際疫情防控專家研討

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210303/photo/bkn-20210303070021945-0303_00952_001_01b.jpg?20210303091822

科學就是道理,看來這世界 ...
所以中國唔理歐美,最緊要守住國內..
健康碼全國通行...
全國人民可在國內+澳門自由活動..

香港人慘D,唔跟阿爺方法做,要等多兩三年先得...

香港專家只信自己做嘅嘢!

大國專家推國際合作。唔係香港嘅十九專家可以相比!

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-3-3 10:17 AM 發表
香港專家只信自己做嘅嘢!

大國專家推國際合作。唔係香港嘅十九專家可以相比!
香港只有磚家 點可以同人比。

香港蔡癲: 點解鐘南山講英文? 英文係香港醫護的專用語言

鐘先生講得很有道理,
真係唔好急於經濟重開!
但係,西方要人權自由,
掂會聽人講呀!
做埋晒啲唔科學的人體免疫!
西方咁自大狂,唔見棺材唔流淚⋯⋯!

即係N年前嘅白喉,天花,流感….…各式大流行瘟疫,人人打咗針未絕咗跡囉

引用:
原帖由 希夷 於 2021-3-3 10:30 AM 發表
鐘先生講得很有道理,
真係唔好急於經濟重開!
但係,西方要人權自由,
掂會聽人講呀!
做埋晒啲唔科學的人體免疫!
西方咁自大狂,唔見棺材唔流淚⋯⋯!
你就講得啱,唔見棺材唔流淚,呢句正正就係英國約翰遜嘅寫照。
如果大家沒有忘記,約翰遜當初不是提倡以自然群體免疫方法去對抗新冠疫情嗎,仲記得佢講過叫啲英國市民要有隨時失去親人嘅心理準備。但當佢自己都感染新冠肺炎而且差啲連命都無埋嘅時候,佢先至識得驚,立即又學中國嗰啲封城措施了。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-3-3 11:52 AM 發表

你就講得啱,唔見棺材唔流淚,呢句正正就係英國約翰遜嘅寫照。
如果大家沒有忘記,約翰遜當初不是提倡以自然群體免疫方法去對抗新冠疫情嗎,仲記得佢講過叫啲英國市民要有隨時失去親人嘅心理準備。但當佢自己都感染新冠肺炎而且差啲連命都無埋嘅時候,佢先至識得驚,立即又學中國嗰啲封城措施了。
呢啲人就係咁,諗住死個果唔係佢,掂知自己奶晒野

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2021-3-3 09:34 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210303/photo/bkn-20210303070021945-0303_00952_001_01b.jpg?20210303091822

科學就是道理,看來這世界 ...
鐘南山同福奇在網上用英語交流

其實佢講得好過好多香港曱甴大學生

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-3-3 12:18 PM 發表

鐘南山同福奇在網上用英語交流

其實佢講得好過好多香港曱甴大學生
香港年青一代  也是優秀的!

引用:
原帖由 希夷 於 2021-3-3 12:13 PM 發表

呢啲人就係咁,諗住死個果唔係佢,掂知自己奶晒野
其實好多人都係咁,歐美國家嘅人民咪又係一樣,點解成日講乜嘢無自由無人權,咪因為針未拮到佢地肉囉。點解歐美國家抗疫失敗,除咗佢地嘅政府無做好抗疫工作之外,最重要就係佢地國民太個人主義,即係自私,完全係唔會有感同身受嘅思想。往往就係認為死嗰個病嗰個唔會係自己,所以連口罩都唔願意配合戴,更遑論會減少群聚啦。其實香港人亦都無乜分別,因為香港一直以來已經受太多歐美思想影響,公民責任已經無乜人會有,而且乜都政治化,所以根本就唔會有希望。

預咗口罩要戴幾年!

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]