• 瀏覽: 3,704
  • 回覆: 15

點解香港政府要迫老人家去打?

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-3-3 07:30 AM 發表

錯,全世界無任何政府無迫過人民去打!係鼓勵,去打的全部自願!

想一下不同的使用場景及目的:
1. 大陸感染個案少,疫苗接種是為了防感染?
2. 香港和外國感染個案較多,接種目的是要壓低感染數字及染染後的死亡率,所以都給60以上接種?

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-3-3 07:30 AM 發表

第一, 沒有迫, 只是鼓勵
第二, 老人是否應該打? 目前香港疫情死了200人, 當中99%是老人
樓主你意思係, 死咁少人, 唔需要打疫苗? ......係咪好似英美咁, 死夠十幾萬, 甚至幾十萬人(以人口比例, 即是香港死過萬人)..才應該去打?

香港每日都有百多人死,
唔通就話嗰百幾人係因為冇打針先會死?
定話如果佢地打晒針就唔會死?

統計學上唔可以咁計算囉。

死因係心臟病,跟疫苗與年齡無關,黃人妖言惑眾,抹黑之餘無非想少一些市民打疫苗,目的係阻止通關,以便完成攬炒大業

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-4 11:54 AM 發表

第二, 老人是否應該打? 目前香港疫情死了200人, 當中99%是老人
樓主你意思係, 死咁少人, 唔需要打疫苗? ......係咪好似英美咁, 死夠十幾萬, 甚至幾十萬人(以人口比例, 即是香港死過萬人)..才應該去打?
老人事實上是打死了

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-3-4 03:03 PM 發表

老人事實上是打死了
專家小姐已聲明是這單死亡與打疫苗沒有明顯因果關係

一名患高血壓、高血脂及糖尿病等的六十三歲男子,上周五注射科興疫苗,兩日後死亡。事件前晚公佈後,專家組昨天緊急開會討論,一致認為死因與疫苗無直接關係,並指出死者生前有嚴重吸煙習慣,最大死因是冠心病,引致三條血管閉塞死亡,故此疫苗接種計劃會繼續推行,並呼籲市民有未能控制的長期病患,於打針前須向醫生問診。

新冠疫苗臨牀事件評估專家委員會共同召集人孔繁毅表示,死者除了是嚴重吸煙人士,本身患多種慢性疾病,包括高血壓、中央肥胖等,經初步解剖後,發現他亦患嚴重冠心病,其中三條血管高達七成甚至全面閉塞,其死因是由冠心病引發急性心肌梗塞和肺積水,呼吸衰竭而死亡。

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-3-4 03:03 PM 發表

老人事實上是打死了
老人之前有沒有飲水?有沒有吃飯?有沒有吸煙?事實上飲水飲死了?事實上吃飯吃死了?事實上吸煙吸死了?打疫苗導致心血管閉塞?請找個專家來說明一下

引用:

老人事實上是打死了
被黃屍打死?

唔好怪我咁諗,黃屍最愛打殺香港人

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-4 11:54 AM 發表

我都唔明點解要老人優先打,雖然老人家既感染率高,最始終都系人傳比佢地

只要周圍既人打足夠疫苗,有抗體自由就減少傳比老人家

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-3-4 03:25 PM 發表

專家小姐已聲明是這單死亡與打疫苗沒有明顯因果關係

一名患高血壓、高血脂及糖尿病等的六十三歲男子,上周五注射科興疫苗,兩日後死亡。事件前晚公佈後,專家組昨天緊急開會討論,一致認為死因與疫苗無直接關係,並指出死者生前有嚴重吸煙習慣,最大死因是冠心病,引致三條血管閉塞死亡,故此疫苗接種計劃會繼續推行,並呼籲市民有未能控制的長期病患,於打針前須向醫生問診。

新冠疫苗臨牀事件評估專家委員 ...
有病都要被迫打疫苗?

大陸60歲以上嘅人好多已經退咗休,又自覺少出門~所以冇必要打。

但香港廢青多,60歲以上仲係重要勞動力。港府都冇法~

而且隔離先係最佳抗疫方法~

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-4 06:13 PM 發表

我都唔明點解要老人優先打,雖然老人家既感染率高,最始終都系人傳比佢地

只要周圍既人打足夠疫苗,有抗體自由就減少傳比老人家
細節係老人家可以連同兩名年輕人去打,即係己經變相全民都可以打,亦即鼓勵全家去打,以及多些陪伴老人

引用:

老人事實上是打死了
事實上
人人死之前都飲過水吸過空氣
😯

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-3-6 08:10 PM 發表

有病都要被迫打疫苗?
點“ 迫” 法呢?
政府揾隊“ 黑警” 揸住支槍“ 迫” 佢打??
還是內地“ 強力部門” 綁佢去打呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]