• 瀏覽: 27,124
  • 回覆: 5
+5
一名在英國任教的中國籍教師王鵬(譯名),在慢跑時遭4名身分不明的男子以言語挑釁,「中國病毒」、「滾出這個國家」。4名男子除言語攻擊外,還將王鵬踹倒在地圍毆,導致王鵬面部受傷,口鼻都滲出血液,緊急送醫處理。

小黃人可能覺得自己高尚, 唔關佢事. 然後明明個病毒同中國無關, 就講到中國整出來咁, 然後又好興奮, 不過自己又打算移民過英國.

我地可以預見未來就係拿住BNO Visa 既黃人比英國人歧視......

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/593900/37歲中國教師在英國遭圍毆-被罵-中國病毒-與-滾出這個國家

引用:
原帖由 tony1997 於 2021-3-3 02:05 發表
大陸人做乜去英國
其實我去咁多次歐洲, 各地都有唔小中國大陸既人去. 無咩咁特別.

正如你係香港見到咁多外國人來一樣. 無咩咁出奇. 佢地來港可能搵食, 可能鐘意香港, 可能鐘意去世界各地, 咩都有可能.

引用:
原帖由 新手12 於 2021-3-3 07:50 發表

- 無論事主是香港還是中國人, 這無疑是個悲劇.
- 報導說中國藉, 中國病毒, 沒說他是香港人,
- 樓主把它理解成香港人, 中文也快不會了. 理解能力不敢恭維
- 即使有一天英國人排華, 也不是這樣曲解這篇報導. 實在杞人憂天, 庸人自擾.
所以米話, 小黃人可能覺得自己高尚, 唔關佢事. 外國人打人之前係會分香港同中國內地的人.

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2021-3-3 13:19 發表

黃人最詭異就係呢點,明明自己係黃皮膚黑眼睛嘅中國人,但係都要唱哀自己嘅國家,老屈嘲諷無所不用其技,好似自己嘅國家衰落,自己就會基因突變,成為佢哋眼中嘅白皮金髮外國人咁🤦🏻
殊不知無論佢哋點做,基因都係唔會變,人哋外國鬼依家係歧視中國人,呢種觀念啲鬼佬係唔會改,只有中國夠強大,呢班外國鬼先會驚,先會尊重中國人,啲黃人究竟明唔明?
不過我相信佢哋唔會明😂😂
黃人多數無出國架. 我去美國果陣. 好多美國佬連香港係咩都唔知.... 你要解釋比佢聽.

對外國人來講. 只係知你係中國人/華人等等. 唔通佢地會分上海人, 廣東人..

又或者我地香港人睇歐洲人都係歐洲人, 唔通去西班牙又分馬德里人, 加泰(巴塞)人咩? 佢地自己分到, 我地唔係佢國家住就唔會分. 亦唔覺佢地有分別.

所以點解唔好幫外國人製造假消息, 最後我地一離開中國, 就會自己受番. 黃人真係要去多D 外國睇下野.

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-3-3 15:08 發表

大陸人質素!

新冠肺炎|多名進京旅客私自篡改核酸檢測證明 遭北京警方行拘
https://www.hk01.com/article/594277?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
接收最快疫情警報!立刻下載App: https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

影完就走|網紅為騷「迫爆」身材試穿童裝 內地UNIQLO慘成 ...
其實香港過去係好的. 不過不斷倒退.

好似近期, 香港有黃人做假安心出行程式.... 你地自己人睇唔覺有問題, 但心平氣和咁睇, 係同做假核酸檢測無分別..  又例如好多黃人做假新聞, 放假消息等等.. 呢D 都係自身退步既表現.

所以香港最悲哀係面對中國大陸既進步, 同時自身既退步的問題.

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-3-3 15:25 發表

如果係許智峯俾鬼佬鬧「中國病毒」、「滾出這個國家」。牠會點反應呢 ?
放心, 一個走犯著草竟然話要希望用VISA 購物, 應該唔識聽一般人講既野. 佢會笑笑口咁講 Thanks you.

12門徒都係帶CASH 係身啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]