• 瀏覽: 27,283
  • 回覆: 381
+5
引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-3 01:47 AM 發表
一名在英國任教的中國籍教師王鵬(譯名),在慢跑時遭4名身分不明的男子以言語挑釁,「中國病毒」、「滾出這個國家」。4名男子除言語攻擊外,還將王鵬踹倒在地圍毆,導致王鵬面部受傷,口鼻都滲出血液,緊急送醫處理。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443514052631597056721930.jpeg/dajcMMOnwWD6pu9ZEOC32rDt9VhDYmtLSFWDBEhVgwQ ...
港甴同白曱甴一樣暴力,好適合同住

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-4 09:16 PM 發表

我不是在比較衰,我只是希望你拿事情說話時候,不要雙重標準。
你不能認為中國做了就是錯,西方做了相同的事情卻沒錯

你都會說乜心態?你不應該好好想想,病毒的爆發肆虐,為何西方要政治化,而不是團結壹致共同抗疫呢?當初的口罩爭論,群體免疫等,西方從來不會為其錯誤判斷承擔責任,相反就是甩鍋給大陸。

全球的公衛危機,這次是最明顯有政治意圖的。當年愛滋起源,禽流感,埃博拉都不是這樣,大家合作抗 ...
師兄,你係第一個我係呢度可以理性討論嘅人。大家意見不同冇所謂,起碼唔會好似呢度大部分人咁言之無物,淨係粗言穢語、人身攻擊同漫駡。質素真係好低,呢啲所謂中國人真係好丟架。多謝你

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-3-4 09:26 PM 發表

我唔係西方人,佢哋做錯事唔關我事!我係中國人,中國政府或者中國人做錯事就一定要出聲!所以唔係我雙標,而係恨鐵不成鋼!我係想中國好先批評,希望國家人民愈來愈好,愈來愈文明,唔再被人睇唔起。得民心、受人尊重先算係強國!玻璃心、唔反省,以為有錢大晒,侵犯人權、極權統治係永遠唔會得到尊重同認可!有本事就令香港人同臺灣人都可以人心回歸,唔係靠恐嚇同極權統一中華民族!
講得好冠冕堂皇,令人動容
片面式地抹黑同詆毀原來係為國家好

香港人台灣人無俾人毆打,偏偏揀大陸人嚟打,中國人自己知自己事喇

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-4 07:41 PM 發表

有咩問題,用vpn就可以看,你以為都似你一樣是井底之蛙咩?
你仲以為大陸人資訊短缺,訊息都是停留在20年前?唔好做只井底之蛙啦。
要看資訊途徑多的是,用下腦啦。
你都弱智  鬼唔知可以翻牆

但係係支那翻牆係犯法嫁
蟈安會上門 🤫🤫

同埋點解要翻牆先可以睇到牆外既資訊
比你你會想咁樣做?

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-5 01:22 AM 發表

你都弱智  鬼唔知可以翻牆

但係係支那翻牆係犯法嫁
蟈安會上門 🤫🤫

同埋點解要翻牆先可以睇到牆外既資訊
比你你會想咁樣做?
你有被迫害強迫症,大陸翻牆的人被拉做了咩?
大陸大把鬼佬都有用VpN,都活得好好點,你信不信中國政府如此仁慈啊?🤣🤣
你好心可以繼續幻想啦?美國禁的嘢,翻牆都不可以使用啦,傻仔

每個國家都有不同法規,他們符合中國法規就不用被禁,大陸人如果要翻牆,都有其自由啊,有咩問題。
絕大多數國家大麻不合法,大家都有自由去荷蘭吸啦
之前澳大利亞禁止同性結婚,澳大利亞gay都有自由翻牆跑去加拿大結婚啦,傻仔

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-5 01:28 AM 發表

你有被迫害強迫症,大陸翻牆的人被拉做了咩?
大陸大把鬼佬都有用VpN,都活得好好點,你信不信中國政府如此仁慈啊?🤣🤣
你好心可以繼續幻想啦?美國禁的嘢,翻牆都不可以使用啦,傻仔

每個國家都有不同法規,他們符合中國法規就不用被禁,大陸人如果要翻牆,都有其自由啊,有咩問題。
絕大多數國家大麻不合法,大家都有自由去荷蘭吸啦
之前澳大利亞禁止同性結婚,澳大利亞gay都有自由翻牆跑去加拿大 ...
係啦係啦  支那防火牆只係擺設 🤭🤭

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-3 06:26 PM 發表

那你有沒有看新聞說歐美國家售賣假的核算報告,那歐美人素質豈不是更糟糕?

進京旅客私自修改核算檢測證明,我更相信此核酸證明,他們當時所在的歐美國家,他們買到了假證明,你問一下航空公司需要機場檢測才能登機,回大陸都需要雙陰性才能登機,如果私自修改證明肯定被阻攔,除非就是當事人知道他本身購買了一份西方醫療機構出具的假證明。再說假設陽性的,他必須在家隔離,而不能離境的。

這樣售假的事情 ...
大陸人質素!

上海肯德基設「食物銀行」關照有需要者 卻引來大叔大媽推搡哄搶
https://www.hk01.com/article/595560?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
接收最快疫情警報!立刻下載App: https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

引用:
原帖由 havefun2014 於 2021-3-6 09:33 AM 發表

大陸人質素!

上海肯德基設「食物銀行」關照有需要者 卻引來大叔大媽推搡哄搶
https://www.hk01.com/article/595560?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
接收最快疫情警報!立刻下載App: https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
惡劣的人性哪裡都有,這個不是一下子都能改善,法國黃背心時間,法國人打砸奢侈品店偷竊,美國黑人的命也是命,義大利封城期間,商店被砸,gucci店商品被搶空。這些都是有上新聞。

這個不是我為他們辯解,而是,這種人性的劣根性普遍還是存在,不能以此來辯解你只有中國人才這樣劣質,明白嗎?

如果這個地球沒有這些有劣根性的人民的話,我們的世界,無論什麼政治制度或者甚至無政府狀態,大家都會安居樂業,安全的生活。

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2021-3-3 02:15 AM 發表

因為英國人聘請救人囉
大陸人有$賺又唔拒絕

CHINA VIRUS

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-6 07:09 PM 發表

惡劣的人性哪裡都有,這個不是一下子都能改善,法國黃背心時間,法國人打砸奢侈品店偷竊,美國黑人的命也是命,義大利封城期間,商店被砸,gucci店商品被搶空。這些都是有上新聞。

這個不是我為他們辯解,而是,這種人性的劣根性普遍還是存在,不能以此來辯解你只有中國人才這樣劣質,明白嗎?

如果這個地球沒有這些有劣根性的人民的話,我們的世界,無論什麼政治制度或者甚至無政府狀態,大家都會安居樂業 ...
我明你講乜!但係果D外國人不文明行為同我冇關係,唔會影響到我。佢哋係丟自己國家同民族嘅架。但係如果大陸人有不文明行為係影響緊全球華人。明白?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]