• 瀏覽: 20,053
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 suzume 於 2021-3-3 01:02 AM 發表

中國無得食台灣菠蘿
只好食國內菠蘿

台灣快快除蟲啦
台灣表示這幾個月已經冇蟲喇,只係佢哋冇同大陸上談判桌解決件事,所以大陸ban左佢,索性善用大陸內循環經濟策略喇,一舉兩得。

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-3-3 01:18 AM 發表
土炮種菠蘿,同對岸企業化種菠蘿!

當台灣人,黃人沾沾自喜打飛機救倒菠蘿。大陸已經做實事搶市場!
台灣人表示反對:這是偷用我哋技術的!!

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2021-3-3 07:41 AM 發表

台灣島內一致口勁話哩件係政治事件,唔關有蟲或者冇蟲。其實北京已經開始做任何決定之前唔理會台灣人嘅感受。
基本上對外國都係,你踩過黎又唔合作的,中國大陸都唔再以前咁樣忍讓或當冇事發生息事寧人。

中山那個神灣菠蘿吧

引用:
原帖由 chancc77 於 2021-3-3 09:06 AM 發表

正常做法。。。唔聽話又想拿零用錢? 
哦! 果啲唔係零用錢,係"打賞" ...

原本賣50蚊台幣的,去到大陸可賣到350蚊噃 ... 利錢多重! 所以寧願平平哋用徐聞的替代算了,俾番自己人賺錢 ...

附件

20.JPG(118.25 KB)

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-3-3 10:04 AM 發表

加工又要錢,成本又高左
鳳梨潔手!!

附件

20.JPG(102.21 KB)

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-3-3 11:09 AM 發表

農民可以改種波蘿脫貧了...
網上賣貨,送貨又快..
一早已經做緊 ... 拼多多受國家讚賞 ...

我會密切留意,大家繼續取笑的內地千元月薪戶,何時變哂萬元戶,呢個不是夢,仲可能係十年八載的回事 ...
(講真,20年前我出黎做嘢時,內地人人都係千幾蚊人工咋 ... 宜家 ... 我升左人工一倍,佢哋係十倍 ...)

引用:
原帖由 Silver-Lion 於 2021-3-3 11:23 AM 發表
丟棄的鳳梨
農民已收皮

呆灣都要下半旗
現實啲,今次呢個小小的吞吐量佢哋頂得住 ... 但希望佢哋真係唔好咁招積,以為自己永遠食得哂 ... 畢竟人哋你唔係你哋眼中好窮好封閉好垃圾的中共大地! 地大物博,民強致富左啦 ...

點解唔可以正常上談判桌傾,而要搞一拍兩散?!

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2021-3-3 04:19 PM 發表

原來一向有蟲, 又唔出聲
去年九月前已俾大陸媽叉過一次,然後九月之後就自我修正左,冇蟲,以為搞掂,相信冇同大陸談判過,所以大陸就搵位上你!

主題標籤 #海關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]