• 瀏覽: 19,871
  • 回覆: 194
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-3-3 12:58 AM 發表
中國大陸海關總署日前宣布暫停進口台灣菠蘿(台灣稱作鳳梨),指因大陸多次從進口台灣菠蘿截獲檢疫性有害生物。台灣方面事後批評大陸的說法完全錯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443474949730996224395428.jpeg/j50xiDHaiEMZ68eHDyXYCi4MBP33GZ3SZvThmmb04Zo?v=w1280r16_9
唔買台灣嘢,小喇叭,你台灣佬賺我人民幣,攞去美國買槍炮瞄準我,吊啊

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-3-3 12:58 AM 發表
中國大陸海關總署日前宣布暫停進口台灣菠蘿(台灣稱作鳳梨),指因大陸多次從進口台灣菠蘿截獲檢疫性有害生物。台灣方面事後批評大陸的說法完全錯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443474949730996224395428.jpeg/j50xiDHaiEMZ68eHDyXYCi4MBP33GZ3SZvThmmb04Zo?v=w1280r16_9
禾鍾意神灣菠蘿貪佢細細隻容易食

引用:
原帖由 KC15 於 2021-3-3 08:16 AM 發表

曬波蘿亁,可以賣幾年!
咁佢咪落好重防腐劑

支持中國,自給自足!

引用:
原帖由 simon_mme 於 2021-3-3 07:37 AM 發表
用愛來發電
證明台灣大部份的民眾係白痴的😜😂😂

中國有大量菠蘿種植,不用食呆灣省的

你禁人地就得,人地禁你就瓜瓜嘈

其實大陸唔要臺灣嘅貨品點解要鬧中國完全唔明?中國過往這幾年你地夾埋不斷打壓內地,甘中國可以鬧邊個?

引用:
原帖由 zxcvbnm741 於 2021-3-3 06:43 AM 發表
台灣的是鳳梨,大陸的是菠蘿。

大陸人食返菠蘿,台灣人食返鳳梨。

好公平丫
台灣叫高麗菜咪就係椰菜。
台灣叫大陸妹咪就係油麥菜囉。
台灣叫仙桃咪就係浦桃。
台灣講嘅閩南話咪就係韓愈口中嘅鳥語囉。

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2021-3-3 07:30 AM 發表
台灣青年人好信民進黨。一曰三餐食水果幸福到令世界着迷。 信黨果然變成幸福撚。
一日三餐每餐五公斤幾日就食哂。驚條毛。。。

大陸都有菠蘿,只不過以前係幫台灣先買,而家幫唔落咪唔買。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-3-3 06:35 AM 發表
有冇師兄食過,好食嗎?比得上神灣香水波羅嗎?
東南亞d生果品質唔會差好遠la...………但值錢就差幾倍

送晒過去俾金仔包鎖啦,大陸錫着金仔

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-3-3 08:31 AM 發表

一日三餐每餐五公斤幾日就食哂。驚條毛。。。
菠羅好濕熱食得多苛到爆呆灣種重要超甜......小心糖尿病

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]