• 瀏覽: 18,096
  • 回覆: 194
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-3 08:38 AM 發表

菠羅好濕熱食得多苛到爆呆灣種重要超甜......小心糖尿病
甜到假完全無生果味。。。

蘇格拉底:對制度不滿時,要麼離開,要麼合法改變,但無權破壞它

“we lie, we cheat, and we steal.” said Pompeo.
Snowden: “we already knew it.”
熱賣及精選
引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-3-3 08:23 AM 發表

證明台灣大部份的民眾係白痴的😜😂😂
小英就係鐘意佢地咁

引用:
原帖由 omega33 於 2021-3-3 08:25 AM 發表

你禁人地就得,人地禁你就瓜瓜嘈
同袋鼠一樣,唔買佢野都唔得,咁L惡

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-3 08:27 AM 發表

恭喜呆灣,農產品變咗燶產品
可以轉晒做菠蘿乾

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-3-3 01:31 AM 發表

菠蘿要種兩年先可以收,菠蘿田又唔可以除便改種其他嘢,禁兩年台灣菠蘿,佢啲田就癈晒。
可以出口歐洲

引用:
原帖由 樓上進擊的羔羊 於 2021-3-3 08:28 AM 發表

其實大陸唔要臺灣嘅貨品點解要鬧中國完全唔明?中國過往這幾年你地夾埋不斷打壓內地,甘中國可以鬧邊個?
西方雙重標淮都唔係今日先知。呆灣又想學西方果套,不過小心睇路,呆灣玩唔起

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-3-3 08:07 AM 發表

當年買台灣菠蘿都係比面貿易,你估大陸真係無菠蘿出產咩!
菲律賓大把, 平過呆灣

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-3-3 08:04 AM 發表

神灣菠蘿好好味。。。
香港好小地方買到

引用:
原帖由 驊騮 於 2021-3-3 06:51 AM 發表

講 禁 台灣禁大陸嘅野 大把啦
中國市場太大
內銷已經搞掂

不嫐都係啦 讓利俾蛙蛙仲係度9叫
湛江海南大把菠蘿

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-3-3 01:18 AM 發表

土炮種菠蘿,同對岸企業化種菠蘿!

當台灣人,黃人沾沾自喜打飛機救倒菠蘿。大陸已經做實事搶市場!
根本大陸自己的菠蘿產量巨大,入口台灣菠蘿係單方面「硬性讓利」俾台灣,但台灣顯然係個白眼狼,而且島內的人將此政績歸到民進黨上。

中國政府已經意識到唔可以繼續實行如此「東郭先生」的政策,益白眼狼不如益自己人

其實「窮台」先係對白眼狼最有效的政策,等佢地知道痛,有了自知之明,就不敢再張狂。要知道台灣禁左大陸幾千項產品,而大陸目前只禁了菠蘿。大陸應該將台灣九成以上的產品都封禁,令台灣不再有順差,咁民進黨的統治就不會那麼風調雨順。

要使得身後站著的永遠是朋友而不是敵人,要讓人離開人世的時候也帶著微笑
要健康、快樂地活著,就要有較好的身體,不光是爲自己,也是爲了家人,爲了所有愛你的人和你所愛的人,要保護好自己的身體。
引用:
原帖由 Schnauzer 於 2021-3-3 07:41 AM 發表

台灣島內一致口勁話哩件係政治事件,唔關有蟲或者冇蟲。其實北京已經開始做任何決定之前唔理會台灣人嘅感受。
聲稱有主權啫,實際冇治權,駛理你感受?

市場被搶佔,返唔到轉頭。

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-3 05:35 AM 發表

台灣表示這幾個月已經冇蟲喇,只係佢哋冇同大陸上談判桌解決件事,所以大陸ban左佢,索性善用大陸內循環經濟策略喇,一舉兩得。
正常做法。。。唔聽話又想拿零用錢? 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]