• 瀏覽: 19,957
  • 回覆: 194
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-3 06:29 PM 發表

你講既每日一個已經係錯啦🤭🤭

鳳梨酥一年出口幾多百噸你又知唔知 🤫🤫
又是一個無知的人,用問題當成答案只代表你不敢為自己的言論負責/不知道事實的直相。
(引證了我說的廢話果然是沒錯的)
這種人沒有和他討論的價值。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-3-3 12:58 AM 發表
中國大陸海關總署日前宣布暫停進口台灣菠蘿(台灣稱作鳳梨),指因大陸多次從進口台灣菠蘿截獲檢疫性有害生物。台灣方面事後批評大陸的說法完全錯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443474949730996224395428.jpeg/j50xiDHaiEMZ68eHDyXYCi4MBP33GZ3SZvThmmb04Zo?v=w1280r16_9
食菠蘿當然係菲律賓

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-3-3 06:35 AM 發表
有冇師兄食過,好食嗎?比得上神灣香水波羅嗎?
菲律賓好食,夠香

引用:
原帖由 suzume 於 2021-3-3 01:02 AM 發表

中國無得食台灣菠蘿
只好食國內菠蘿

台灣快快除蟲啦
國內神灣菠蘿超好食

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-3 01:10 PM 發表

雖然這個數是台灣官方出的,但明顯很不合理。

台灣出口約8.6億個波蘿到大陸,台灣九倍,即是自己有77.4億個。

86億個,台灣只有2300萬人,平均每人要消耗374個,即是每人每日一個左右,不用吃其他東西嗎?
台灣的菠蘿收割期得四個月,咁即係要喺四個月裏面食曬咁多個菠蘿,即係喺嗰四個月裏每人每日食三個。
如果一家五口,即係每日要食15個,入醫院都似。

又如何啫?由滯銷原隻鳳梨變成為滯銷鳳梨酥,產量過剩呢個問題唔通會忽然消失左?

內地人話, 之前政治原因入口台灣生果, 內地農民要讓利台灣, 內地人要食貴嘅進口生果, 徐聞菠蘿賣唔去要送, 台灣而家自作孽, 正好趁機攫亂反正。

遲下話唔定「徐聞菠蘿」直接高鐵反銷往臺灣。

2035年前修路到台灣,平潭下一站:台北! https://v.douyin.com/ee4CPwA/ 復制此鏈接,打開Dou音搜索,直接觀看視頻!

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2021-3-3 07:41 AM 發表

台灣島內一致口勁話哩件係政治事件,唔關有蟲或者冇蟲。其實北京已經開始做任何決定之前唔理會台灣人嘅感受。
咁買美國佬舊武器F16C ,又有無感受吓大陸感受呢?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-3 06:35 PM 發表

又是一個無知的人,用問題當成答案只代表你不敢為自己的言論負責/不知道事實的直相。
(引證了我說的廢話果然是沒錯的)
這種人沒有和他討論的價值。
果然藍屍智商 🤭🤭

跟黨走 🤫🤫

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-3 10:02 PM 發表

果然藍屍智商 🤭🤭

跟黨走 🤫🤫
你唔跟?
即係你有冇遵守國安法呢?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2021-3-3 10:06 PM 發表

你唔跟?
即係你有冇遵守國安法呢?
蟈安法邊一條叫你跟黨走?

笑死人咩 🤭

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-3 11:41 PM 發表

蟈安法邊一條叫你跟黨走?

笑死人咩 🤭
遵守國安法唔算跟黨走?

中山有一隻菠蘿仔, 很好食的.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]