• 瀏覽: 19,967
  • 回覆: 194
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 飄逸的俊俊 於 2021-3-3 02:22 PM 發表

香印已經系國內有種植了。
我去果欄就係買日本香印,但係同日本超市買果d真係差好遠,所以見到原來雲南葡萄原來都好出名,所以先想試下

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-3 01:10 PM 發表

雖然這個數是台灣官方出的,但明顯很不合理。

台灣出口約8.6億個波蘿到大陸,台灣九倍,即是自己有77.4億個。

86億個,台灣只有2300萬人,平均每人要消耗374個,即是每人每日一個左右,不用吃其他東西嗎?
今次出口受影響的一大部分是可直接食用的金鑽鳳梨;至於當地內需的所謂超過“9成”的一部分是用作加工食品上的土鳳梨。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-3-3 06:35 AM 發表
有冇師兄食過,好食嗎?比得上神灣香水波羅嗎?
2017年去湛江海南食個時都好似叫香水菠蘿5元4個 , 大個5元2個好香好甜 陣香味勁到彌敦道咁闊既對面都聞到
之後一年在香港街市買番唔知邊度既香水菠蘿, 15蚊2個, 頂你完全無香味又唔甜 不過我買個陣都知完全唔香, 但掛住陣味道買左, 點知道中伏

好快變垃圾

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-3 05:35 AM 發表

台灣表示這幾個月已經冇蟲喇,只係佢哋冇同大陸上談判桌解決件事,所以大陸ban左佢,索性善用大陸內循環經濟策略喇,一舉兩得。
原來一向有蟲, 又唔出聲

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-3-3 12:58 AM 發表
中國大陸海關總署日前宣布暫停進口台灣菠蘿(台灣稱作鳳梨),指因大陸多次從進口台灣菠蘿截獲檢疫性有害生物。台灣方面事後批評大陸的說法完全錯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443474949730996224395428.jpeg/j50xiDHaiEMZ68eHDyXYCi4MBP33GZ3SZvThmmb04Zo?v=w1280r16_9
菠蘿的海
https://kknews.cc/zh-hk/travel/oyovego.html

樓下街市佬檔口, 地捫菠蘿22蚊一大大個。 台灣菠蘿要15蚊個估計我會試下。 

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2021-3-3 04:19 PM 發表

原來一向有蟲, 又唔出聲
去年九月前已俾大陸媽叉過一次,然後九月之後就自我修正左,冇蟲,以為搞掂,相信冇同大陸談判過,所以大陸就搵位上你!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-3 05:44 PM 發表

傻 L 左?
邊個同你講鳳梨一定要生食?

你知唔知一年有幾多鳳梨拎去做果乾, 罐頭, 同鳳梨酥?

唔好學埋五毛咁  多 d 用下個腦
唔係會腦殘嫁
你唔好廢話啦,我有講過生吃?
黃人真的自己想到就說是人說的。

我只是計算平均每人每日一個波蘿。
無諭生吃,果乾, 罐頭, 同鳳梨酥,都是吃。

除非波蘿有其他用途,不然還是不可能。

引用:
原帖由 suzume 於 2021-3-3 01:02 AM 發表

中國無得食台灣菠蘿
只好食國內菠蘿

台灣快快除蟲啦
應該冇鳳梨吃,只能吃菠蘿

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-3-3 12:58 AM 發表
中國大陸海關總署日前宣布暫停進口台灣菠蘿(台灣稱作鳳梨),指因大陸多次從進口台灣菠蘿截獲檢疫性有害生物。台灣方面事後批評大陸的說法完全錯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443474949730996224395428.jpeg/j50xiDHaiEMZ68eHDyXYCi4MBP33GZ3SZvThmmb04Zo?v=w1280r16_9
唯有各自, 自己食自己種果D啦!

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-3-3 06:06 PM 發表

你唔好廢話啦,我有講過生吃?
黃人真的自己想到就說是人說的。

我只是計算平均每人每日一個波蘿。
無諭生吃,果乾, 罐頭, 同鳳梨酥,都是吃。

除非波蘿有其他用途,不然還是不可能。
你講既每日一個已經係錯啦🤭🤭

鳳梨酥一年出口幾多百噸你又知唔知 🤫🤫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]