• 瀏覽: 5,033
  • 回覆: 14
+10
引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-3-2 10:28 PM 發表
新冠疫苗接種計劃展開多日,衞生署今晚(2日)公布,一名63歲有長期病患的長者於上周五(2月26日),在佐敦官涌體育館社區...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210302/photo/bkn-20210302211922178-0302_00822_001_01b.jpg?20210302222437
長期病患?

黃絲小心D啦
個腦有問題都應該算係長期 ...
會打科興的只會係藍

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-3-2 10:49 PM 發表
如有長期病患,為自身安全著想,接種前應向醫護人員講清楚,以評估是否適合接種,依家唯有睇衛生署對這個案的死因有何公佈啦
依個CASE 仲及數以百萬的賠償, 好有可能會上死因庭, 所以最終結果冇咁快知。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-2 10:51 PM 發表

死者係咪依個CASE 先?
係咪嚴重到20-30?

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-3-2 11:11 PM 發表

打疫苗都要分咩顏色既人,真係最撚on9白痴上哂腦

根本而家打中國定歐美疫苗,都會有副作用係睇重定小,近排睇新聞都會知打歐美疫苗死亡事件比中國疫苗暫時係比較多

要打邊種疫苗關係自身安危,打邊一種自己諗清諗楚,又要講埋咩紅燈黃綠青藍紫既人,都真腦殘到唔死無撚用

60以上有長期病患,都己經話會風險大,打唔打自己要諗清楚,唔 ...
黃的人唔會信中國和香港政府, 疫苗依啲對自身有直接安危又點會打大陸疫苗?
所以黃的人必定唔會打科興。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-2 11:19 PM 發表

12136639 打輝瑞好……
唔打科興都唔等於打輝瑞

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-3-2 11:32 PM 發表

黃色人打咩佢地自己選擇,話撚之佢地打屎水

香港呢十幾廿年嚟,真係事無大小都政治上腦

唔係話馬後炮,第一水除比較高危職業既人外,60以上既人都打先,呢班60以上既人一定會比年青人有較多副作用出現或死亡個案出現都唔奇

但黃色一見死咗一個,實會大做文章瓜瓜叫,但d歐美疫苗近排都見到一樣打死咗唔小人
科興本身並冇提供足夠60歲以上接種人士的數據, 專家委員會亦冇就60歲以上接種俾意見。
所以60歲以上肯接種科興不是科學, 而是靠信任政府!
信任政府又點可能係黃?

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-3-2 11:55 PM 發表

科興對60歲以既人數據唔足夠

政府就應只俾60以下既人去打,60以上就打其他數據較足既疫苗

因為而家香港關於到中國既產品,實會唔小人政治腦充血上哂腦,一有問題又一定嘈餐死

你都知而家香港事無大小都只分黃藍,同台灣只分藍綠一9樣
咁你就要問下政府點解批60歲以上的人打
,不過如只俾60以下的人打,我估打的人只會極少。
1) 黃的唔會打科興
2) 60以下的人其實唔太需要打, 而疫苗再安全都會有風險, 當RISK 高於RETURN, 打的人就自然少。。

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-3-2 11:58 PM 發表

香港專家當睇唔到
老人家好多都有糖尿病、高血壓、心臟病, 香港老人家有2/3 人有高血壓。
糖尿病、高血壓、心臟病唔好打, 咁適合打的人又有幾多?

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-3-3 12:21 AM 發表

有證據嗎?
如果黃黃打滅活就死全家?🤣
之前個POST 都講。

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-3-3 12:28 AM 發表

咁係唔係黃黃打科興就死全家呢
信政府又點可能係黃?

引用:
原帖由 天外有天s 於 2021-3-3 01:12 AM 發表

我1961年喺香港出世,今年60歲,已經接種咗科興疫苗好多日,咩事都冇
有啲人每日狂食煙都冇事,所以食煙有害健康係假?

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-3-3 07:11 AM 發表
其實長期病患做咩會俾佢打呢?
長期病患先係最需要接種嗰班,因為佢地死亡率和重症機會都最高。

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-3-3 11:10 AM 發表

但打完出事既機會亦最高,今次病人本身病情都唔穩定,照打針擺明博出事
No, 昨晚醫管局話死者需有糖尿和高血壓,但情況係穩定受控!!!

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-3-3 11:13 AM 發表

有心臟病就唔打得啦話。
條血管block 左少,係醫學上都算心臟病。 但現代人去到一定年紀,條心血管有幾可係完全冇問題?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-3-3 11:21 AM 發表

高血壓 我諗好多香港人都有
一陣打左, 有事, 係關高血壓事定疫苗事.

定係又戴頭盔,叫人不宜接種
香港老年人普通有高血壓,政府幾年前統計過,估計有2/3的老人有高血壓。
如果有高血壓的人唔打得,咁大部分老人都唔洗打。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]