• 瀏覽: 6,173
  • 回覆: 46
https://www.reuters.com/article/港报社评:两岸贸易风波恐怕层出不穷-信报3月2日-idCNL3S2L001Q?edition-redirect=uk

"台灣外銷的鳳梨,九成以上賣到大陸,禁令一出,損失不菲。然而從另一個角度衡量,台灣每年整體的鳳梨產量是46萬噸,外銷僅占一成,因此有人估計,只須擴大內需市場,拓展其他外銷對象,問題即可化解。"

信報社評
唔怪得蔡英文如此高調, 皆因台灣菠蘿9成為內銷, 出口只佔一成。
只要台灣人食多少少菠蘿, 現有出口巿場如日本等加強少少銷售, 這件事很容易搞掂。

金額唔夠4億港幣,估唔到菠蘿咁小事,台灣人都雞飛狗跳

解決辦法好簡單,比照台灣出口到澳州要預先熏蒸就得,但台偽偏偏要以政治操作

禁得一樣就會有第二樣
樓主唔係咁單純掛?
台灣食品經得起細查咩

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-3 02:40 AM 發表
禁得一樣就會有第二樣
樓主唔係咁單純掛?
台灣食品經得起細查咩
台灣依賴食品出口咩?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 09:25 AM 發表

台灣依賴食品出口咩?
既然唔依賴,做乜咁大陣象啊?又自打嘴巴...人地呆灣話每人每日食18KG菠蘿啊,你系唔系支持下買10斤8斤呢?

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 10:31 AM 發表

既然唔依賴,做乜咁大陣象啊?又自打嘴巴...人地呆灣話每人每日食18KG菠蘿啊,你系唔系支持下買10斤8斤呢?
因為容易解決,所以咪大搞大些少攞分。
台灣菠蘿9成出產都係內銷,叫台灣人食多一成有幾難?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:13 AM 發表

因為容易解決,所以咪大搞大些少攞分。
台灣菠蘿9成出產都係內銷,叫台灣人食多一成有幾難?
咁簡單啊,過兩星期睇下後果啦....估唔到呆蛙冇腦傳到嚟香土㖭..記得日日食,餐餐食啊...

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 11:17 AM 發表

咁簡單啊,過兩星期睇下後果啦....估唔到呆蛙冇腦傳到嚟香土㖭..記得日日食,餐餐食啊...
其實真係唔難,係閣下完全無視台灣菠蘿9成內銷的事實

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:19 AM 發表

其實真係唔難,係閣下完全無視台灣菠蘿9成內銷的事實
去問下呆灣農民啦,,,最好全部水果唔好出口益人哋吖

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 11:21 AM 發表

去問下呆灣農民啦,,,最好全部水果唔好出口益人哋吖
台灣水果就一向不是特別多出口,極少部分專做出口中國的農民可能有影響,但也不可以偏蓋全。9成內銷的數字已說明一切。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:26 AM 發表

台灣水果就一向不是特別多出口,極少部分專做出口中國的農民可能有影響,但也不可以偏蓋全。9成內銷的數字已說明一切。
系啊,9成9添啊...菜菜子話完全冇影響,呆蛙磚家話1人食18KG冇影響但又呱呱嘈,真系精神分裂啊

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 11:27 AM 發表

系啊,9成9添啊...菜菜子話完全冇影響,呆蛙磚家話1人食18KG冇影響但又呱呱嘈,真系精神分裂啊
我唔知你睇咩磚家,可能又睇埋唔知咩fake news.
但9成菠蘿內需就係鐵一般的事實。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:33 AM 發表

我唔知你睇咩磚家,可能又睇埋唔知咩fake news.
但9成菠蘿內需就係鐵一般的事實。
哦,呆灣自己播嘅FAKE NEWS?明嘅....你中意啦.總之,唔好賣,一個都唔好賣...得咗

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 11:38 AM 發表

哦,呆灣自己播嘅FAKE NEWS?明嘅....你中意啦.總之,唔好賣,一個都唔好賣...得咗
台灣自己大把fake news .
一年產量才46萬噸。
台灣有2200000人,自己食哂,每人一星期的消費量為3.6kg.
但這也不是實際量,現代食物工業為了美味和製作方便,大量的可食部分被棄置,最終食落肚不會超1kg。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-3 02:40 AM 發表
禁得一樣就會有第二樣
樓主唔係咁單純掛?
台灣食品經得起細查咩
經不起細查,不安全,系中國大陸的錯??

你這邏輯也夠搞笑,你的商品有問題,怪嚴格執行的進口國?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]