• 瀏覽: 6,340
  • 回覆: 63
+4
又話香港人成隻豬咁搶住食格。

中國大陸的海關總署日前宣布,從台灣出產的菠蘿(台灣稱鳳梨)中檢出「檢疫性有害生物」,因此自3月1日起暫停進口。翻查台農委會數據,菠蘿多年來

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/593 ... utm_medium=referral

安德鲁·杰克逊将军后来当上了美国总统,他在第二次英美战争期间就宣布:“有必要灭绝全体印第安人部落”。南北战争的英雄谢尔曼将军说:“我见过唯一的印第安好人,就是死人”。
引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-3-2 05:58 PM 發表
又話香港人成隻豬咁搶住食格。

中國大陸的海關總署日前宣布,從台灣出產的菠蘿(台灣稱鳳梨)中檢出「檢疫性有害生物」,因此自3月1日起暫停進口。翻查台農委會數據,菠蘿多年來

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443451849631076352586027.jpeg/sDLKJazcJ4CTYwASIsx3TF8Jou5hj4tWsxRrHbMUax0
假新聞
黃毛話出高價都搶唔到一個

吃菠蘿緊係吃菲律賓啦!

水果店購買台灣菠蘿,會不會被視為「黃店」?

菲律賓菠蘿 點都出名過台灣鳳梨啦

果欄A:「台灣菠蘿今年有菌㗎嘛,大家都唔敢入貨」。
果欄B:「台灣菠蘿��家冇,之後check左冇事先有貨」。
即係真係有菌, 仲要講到係因為大陸唔比入口咁

記者電話訪問了台北一間水果銷售商,對方直言,現在並非台灣菠蘿盛產季,
鳳梨皮都還是青色的,至少要到5、6月份才好吃,「不好吃誰要買」

根據大陸海關總署的公告,暫停進口原因是發現菠蘿中的「檢疫性有害生物」。
台灣農委會亦進一步證實,2020年迄今接獲陸方通報,自台灣輸入的鳳梨中發現太平洋臀紋粉介殼蟲、新菠蘿灰粉介殼蟲或菝葜黑圓盾介殼蟲

附件

7KOHWEGxjgIGwbq44lX4fZjve6OVL8OpXgoyQV4KMkE.jpg(311.55 KB)

咁呢d係咪叫台灣害蟲?

之前又話有檔主入左貨,咁係邊度黎?走私?

澳洲都話唔要台灣菠蘿啦,乜嘢原因,大家心照啦

果欄檔主...................說出事實

進口香港要與日、澳看齊,先進行蒸熏殺蟲程序

台彎鳳梨蟲都有人食,理解唔倒囉!

一般都唔會突然進台灣貨啦。做開生意既唔會無故轉供應商既。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-12 11:46 AM 發表
一般都唔會突然進台灣貨啦。做開生意既唔會無故轉供應商既。
同意

根本要全面制裁呆蛙
完全禁制呆蛙貨入口
這樣呆蛙必定哭崩

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-3-12 11:34 AM 發表
澳洲都話唔要台灣菠蘿啦,乜嘢原因,大家心照啦
澳洲最怕外來物種影響佢原生態,梗係唔畀進口

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]