• 瀏覽: 472
  • 回覆: 12
英國金融時報 2 日報導,根據美國人工智慧國家安全委員會(NSCAI)歷經兩年研究的結論,美國恐因依賴台灣晶片製造商而喪失對商業與軍事成功至關重要的半導體優勢,美國必須打造具韌性的國內晶片設計、生產基地。

美國國防部前副部長、NSCAI 共同主席 Bob Work 表示,中國若併吞台灣,將對美國帶來競爭性問題,美國目前在半導體領域領先中國兩個世代,美國必須迅速採取行動以避免喪失優勢。據 NSCAI 的756 頁完整報告,美國國防部預估 2022 年底美國晶片製造產能僅佔全球 8%,遠低於 1990 年代的 40%,高達 90% 的尖端晶片產能將集中在台灣、中國及南韓。...

咁係咪應該要盡早D吞佐佢先

新聞來源連結:
https://technews.tw/2021/03/02/nscai-national-security-commission-on-artificial-intelligence/

吞併左呆灣就吞併埋晶片????
呆積電家下冇廠係大陸咩

我國如果冇晶片,老美便冇針筒,冇衫林溪鞋襪,冇玩具,冇飛機火箭,以至冇棺材!

美國應該直接叫台灣把台積電送給美國

引用:
原帖由 露線圖 於 2021-3-2 05:34 PM 發表
英國金融時報 2 日報導,根據美國人工智慧國家安全委員會(NSCAI)歷經兩年研究的結論,美國恐因依賴台灣晶片製造商而喪失對商業與軍事成功至關重要的半導體優勢,美國必須打造具韌性的國內晶片設計、生產基地。

美國國防部前副部長、NSCAI 共同主席 Bob Work 表示,中國若併吞台灣,將對美國帶來競爭性問題,美國目前在半導體領域領先中國兩個世代,美國必須迅速採取行動以避免喪失優勢。據 NS ...
最奇怪美國不斷玩野,迫中國咁做。
之前已經迫中國喺南海建導彈基地、迫中國收緊香港政策、迫中國派海警船去釣魚台

引用:
原帖由 ty3012003 於 2021-3-2 08:14 PM 發表
美國應該直接叫台灣把台積電送給美國
已經迫佢在美國設廠,不過又唔比足利益,所以注定輸仆街。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-4-10 10:30 PM 發表

台積電幕後係美國佬,三星,台積都唔係佢地架,所有野都係美國佬佈既局

引用:
原帖由 棧道 於 2021-4-10 11:57 PM 發表

台積電幕後係美國佬,三星,台積都唔係佢地架,所有野都係美國佬佈既局
資金係美國控制,不過技術係中國人,佢要技術全部移去美國就好難。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-4-11 07:47 AM 發表

資金係美國控制,不過技術係中國人,佢要技術全部移去美國就好難。
唔好傻啦,成間公司都係美國!

引用:
原帖由 棧道 於 2021-4-11 05:47 PM 發表

唔好傻啦,成間公司都係美國!
噉中國收番台灣都唔影響美國晶片供應啦。

引用:
原帖由 露線圖 於 2021-3-2 05:34 PM 發表

美國國防部前副部長、NSCAI 共同主席 Bob Work 表示,中國若併吞台灣,將對美國帶來競爭性問題,美國目前在半導體領域領先中國兩個世代,美國必須迅速採取行動以避免喪失優勢。據 NS ...
戰略需要

引用:
原帖由 peter925 於 2021-4-11 05:49 PM 發表

噉中國收番台灣都唔影響美國晶片供應啦。
唔好諗到台積電係無敵,部光刻機係荷蘭出,美國隨時買到

引用:
原帖由 peter925 於 2021-4-10 10:30 PM 發表

生產晶片勁浪費水+電

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]