• 瀏覽: 963
  • 回覆: 15
其實平時巡查會唔會check 架,好有需要加返呢項wo

...食環署上周六回覆時只表示,該署1月至今曾兩次派員巡查該處所,其間並未發現有違反《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》(第599F章)的情況,未有提及有發現該食肆通風問題;並指該食肆有普通食肆牌照,於2月24日再巡視時該食肆正停業...

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20210302/6KFATCJZ6FDADHUTPD4K6C6LA4/

其實點CHECK? 
設計有問題? 攞牌唔係要則師簽名咖咩? 

可能拎牌時無問題,之後改都唔定,但巡查又無check

食環署點巡?邊個做架?差那麼遠都會錯?

食環真係做野馬虎到,,,,咁你俾個牌間野,人地個商場係信你,點知就出事... 叫人K11點做,唯有唔俾你開LAW!

風量食環邊識check

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-3-2 07:54 PM 發表
風量食環邊識check
但check過通風系統好似係歸消防.
《通風系統符合規定通知書》由消防處轄下的通風系統課發出,用以證明開設食肆的處所安裝的通風系統已由該課檢查,並符合《附表所列處所通風設施規例》(第132CE章)的消防規定和消防處發出的通風系統消防規定 。

總覺得今次係間食肆食左死貓, 而K11就未搞清楚就終止租約.

有咩法律科學根據?定借人把口就專登封殺出事單位?其實商場管理會唔睇吓監察對方點裝修自己地方咩?🤔

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-3-2 05:12 PM 發表
其實點CHECK? 
設計有問題? 攞牌唔係要則師簽名咖咩? 
要, 會計過人流量, 同時人最大容納 & 每分鐘鮮風進風

但呢個數係初初做風火水電時就計同批, 可能早期沒預計枱數, 或者後期加多左枱數

但係呢D野, 係過消防主任, 唔多係食環

引用:
原帖由 黃昏捉黑頭 於 2021-3-2 05:32 PM 發表
我看你LM肺發鹽啦!毒果轉帖L!

美國肺炎禍害全球

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-3-2 08:17 PM 發表

要, 會計過人流量, 同時人最大容納 & 每分鐘鮮風進風

但呢個數係初初做風火水電時就計同批, 可能早期沒預計枱數, 或者後期加多左枱數

但係呢D野, 係過消防主任, 唔多係食環
所以呢單野消防主任, 食環都係有責任
因為食環署係一月派人check過都冇發現食肆通風有問題

引用:
原帖由 黃昏捉黑頭 於 2021-3-2 05:32 PM 發表
知唔知鮮風機係乜?點會攞咗牌就換咁大動作?

美國肺炎,害人不淺,
香港人要記住美國呢筆賬!

引用:
都有可能係間鋪之後改過
但成件事最奇係食環係一月個時巡都冇發現有問題
所以K 11同其他商戶真係比名潮同食環害慘

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]