• 瀏覽: 3,597
  • 回覆: 11
引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 02:03 PM 發表
《港區國安法》去年 7 月實施後,美國宣布對多名中、港官員實施制裁,任何在美國有開設業務的金融...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/118683520copy_Hp5l2_1200x630cropcenter.png

《港區國安法》去年 7 月實施後,美國宣布對多名中、港官員實施制裁,任何在美國有開設業務的金融機構,如果再向這些 ...
怕你有牙咩? 錢在人地手, 你話唔准人用就唔准人用, 你咪好過去搶? 咪試下囉, 睇下以後仲有冇人信你D亂7咁印嘅廢紙. 遲D數字化人民幣出台D廢紙留番俾你D 五眼盲國用啦

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 02:45 PM 發表

愛國人士只用人民幣,不要亦不用美金
愛美國者最幸福, 成副身家買美元, 又冇息又跌到仆街, 師兄一定買左唔少, 醒目到呢

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 03:15 PM 發表

Citibank, HSBC, 渣打, 富邦, AIA, DBS 在香港的各分行及高層,係屬於國民定外國?
你發信逐間問下Po來睇吖, 不過話之你咩國藉, 係香港就要守香港法律, 支持外國制裁中國即屬違法.

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-3-2 03:37 PM 發表
1月9日實施,簡稱"阻斷法",但未有提及適用範圍包括香港。既然人民銀行出聲,應該會開始做野。

商務部令2021年第1號阻斷外國法律與措施不當域外適用辦法

中華人民共和國商務部令

二〇二一年第1號

《阻斷外國法律與措施不當域外適用辦法》已經國務院批准,現予公佈,自公佈之日起施行。

部長王文濤

2021年1月9日

阻斷外國法律與措施不當域外適用辦法 ...
師兄清楚曬, 希望d鬼佬睇得明唔好再自討沒趣. 至於D沉溺自瀆嘅漢奸黃畜就無需要騷擾佢地嘅春夢

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-3-2 05:53 PM 發表

美元在美國手😅
No, 美元係美國印發, 印發左出左去就睇下邊個有本事賺到入手, 賺到入手就屬於賺銭果個人不再屬於發行者. 佢冇權唔准人地使用自己賺番來嘅錢, 佢夾硬咁樣做等於失信於天下, 何況對手係中國? 咁大量佢可以禁止使用, 其他國家點仲信得美元, 一夜拋售離棄美元永不超生.
所以所謂嘅禁止使用美元純姿態show肌肉, 小國自然驚: 大隻癲佬發癲喇. 對住大國嚇鬼呀? 冇可能執行

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-2 04:10 PM 發表

Citibank, HSBC, 渣打, 富邦, AIA, DBS 
咁你覺得佢地會聽邊個話呢?
你覺得佢地係香港係咪唔使守香港法律?
黃畜贛9以為美國法律真係可以管曬全世界, 美國有D地方可以賣大麻, 你又試下係香港賣下囉

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 04:24 PM 發表

世界上唔係剩係得中國同香港有銀行。
係唔比中國同香港銀行用美元結算,唔係唔比中國同香港用美元結算。
咁咪用另一貨幣結算囉,一隻玩政治就可以被禁用嘅盜賊貨幣以後仲有人信?生意人唔會學d黃畜咁死蠢盲目崇拜美國盜賊霸權架。

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2021-3-2 06:22 PM 發表

咁做, 國民信以為真, 可能適得其反
大紀元國民經常將謠言信以為真,俾人老點仲執迷不悟

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-3-2 06:30 PM 發表
美國所謂制裁絕大部份工都係單方面,無國際組織通過或者認可
所以生效只係佢經常無識別咁包括埋其他本來無關嘅公司或者人物
用嘅係同曱甴一樣,無識別製造攬炒,害及無辜
以前美國獨大可以為所欲為
以後相信逐步逐步會被國際社會漠視
有人敢帶頭做第一個漠視制裁造成第一個漣漪,以後就陸續有來,漣漪變波瀾

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2021-3-2 06:22 PM 發表

咁做, 國民信以為真, 可能適得其反
禁止全球最大工業國用美元,等於係每張美元鈔票上印上“隨時作廢”四個大字,師兄唔係信以為真下話?咁d漢奸文宣真係適得其反喇

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2021-3-2 07:15 PM 發表

這第一個漣漪, 小弟樂見
好快,反而果d禁止中國用美元嘅適得其反賊國自殘鬼話就.......

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-3-3 07:41 AM 發表

所謂出左去只係帳上,實在沒有 離開過美國😅
實物不是重點,重點係老尾一旦執行佢所謂嘅禁令,尤其是對世界最大工業國,等於在每張美鈔上印上“隨時失效”四個大字。如此貨幣仍會有人相信咩?

主題標籤 #林鄭月娥
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]