• 瀏覽: 3,599
  • 回覆: 65
先唔講係咪會走到用唔到美元結算或用唔到SWIFT呢步。中國無法向外用美元,亦則外部亦無法同中國用美元交易。如果係咁,你要同中國做生意,用唔到SWIFT,你會算啦唔做生意,一話另搵途徑,答案應該好明顯(係唔做生意 。講笑)?世界並唔係只有美元同SWIFT,只不過佢暫時最通行方便而已。假如美國蠢到斷絕中國用美元,應該唔係導致中國經濟衰退,反而係.......。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-2 04:04 PM 發表

唔可以用美元結算,美商買中國貨可以用人民弊結算。咁美中達成嘅貿易協議,中國買美國貨用乜結算?
而家係講緊香港。

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-3-2 04:08 PM 發表
先唔講係咪會走到用唔到美元結算或用唔到SWIFT呢步。中國無法向外用美元,亦則外部亦無法同中國用美元交易。如果係咁,你要同中國做生意,用唔到SWIFT,你會算啦唔做生意,一話另搵途徑,答案應該好明顯(係唔做生意 。講笑)?世界並唔係只有美元同SWIFT,只不過佢暫時最通行方便而已。假如美國蠢到斷絕中國用美元,應該唔係導致中國經濟衰退,反而係.......。
世界上唔係剩係得中國同香港有銀行。
係唔比中國同香港銀行用美元結算,唔係唔比中國同香港用美元結算。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 04:20 PM 發表

而家係講緊香港。
『中共正式向美元霸權的SWIFT宣戰
以後中共及香港銀行不要美金,不須依靠美元結算。』

係咩!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-2 04:04 PM 發表

唔可以用美元結算,美商買中國貨可以用人民弊結算。咁美中達成嘅貿易協議,中國買美國貨用乜結算?
中國買美國貨唔能用人民幣結算,唔得?唯有轉買其他國國家產品

引用:
原帖由 wavehand 於 2021-3-2 15:08 發表
中國政府立場上一定要講清楚,但銀行要做生意,不敢得罪老美,亦好自然,只係唔講明,不過美元結算宜家已跌到3成幾,而且一定會再跌,好快美元就冇話事權了
在亞洲,人仔已經是王者。只有智障黃畜才留美元帶入棺材

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 04:24 PM 發表

世界上唔係剩係得中國同香港有銀行。
係唔比中國同香港銀行用美元結算,唔係唔比中國同香港用美元結算。
咁無問題,唔關中國同香港事,銀行慘姐。

引用:
原帖由 運動鞋 於 2021-3-2 04:29 PM 發表

中國買美國貨唔能用人民幣結算,唔得?唯有轉買其他國國家產品
如果美國可以喺其它國家買代替品,就唔使同中國傾咁耐,逼中國買多啲美國貨去減貿赤。直接轉買其他國家貨品逼中國就得啦。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 02:03 PM 發表
《港區國安法》去年 7 月實施後,美國宣布對多名中、港官員實施制裁,任何在美國有開設業務的金融...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/118683520copy_Hp5l2_1200x630cropcenter.png

《港區國安法》去年 7 月實施後,美國宣布對多名中、港官員實施制裁,任何在美國有開設業務的金融機構,如果再向這些 ...
佢咁嘅意思,即係叫金融業、銀行有心理接受美國制裁啫~好大警號~~

好彩我已經提晒錢轉晒做bitcoin~~唔怕你哋銀行執笠、濟提啫~

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-3-2 02:14 PM 發表

怕你有牙咩? 錢在人地手, 你話唔准人用就唔准人用, 你咪好過去搶? 咪試下囉, 睇下以後仲有冇人信你D亂7咁印嘅廢紙. 遲D數字化人民幣出台D廢紙留番俾你D 五眼盲國用啦
美元在美國手😅

引用:
原帖由 豬海狗 於 2021-3-2 04:47 PM 發表

土共都唔撚七知醜嘅
最知醜嘅一定喺你囉,真喺叻叻豬

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-3-2 05:53 PM 發表

美元在美國手😅
No, 美元係美國印發, 印發左出左去就睇下邊個有本事賺到入手, 賺到入手就屬於賺銭果個人不再屬於發行者. 佢冇權唔准人地使用自己賺番來嘅錢, 佢夾硬咁樣做等於失信於天下, 何況對手係中國? 咁大量佢可以禁止使用, 其他國家點仲信得美元, 一夜拋售離棄美元永不超生.
所以所謂嘅禁止使用美元純姿態show肌肉, 小國自然驚: 大隻癲佬發癲喇. 對住大國嚇鬼呀? 冇可能執行

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]