• 瀏覽: 27,053
  • 回覆: 9
+8
引用:
原帖由 banjo. 於 2021-3-2 01:44 PM 發表
證明中國已經追得美國, 越追越貼.
美國整好電網先啦

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2021-3-2 01:47 PM 發表
所以中國先要限制稀土出口,晶片來來去去只有原料和技術,中美各有一項專業,誰拖誰後腳真係冇人知...
R&D 係燒錢+有市場...........大陸2樣都有

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-3-2 02:01 PM 發表

其實人地有權唔賣,中國亦有權唔買,中國半導體技術本來好垃圾下,而家咁樣迫中國決心發展半導體,結局對美國未必係好事
x 2
迫大陸自己攪, 可以KO埋呆灣

引用:
原帖由 tcfalcon 於 2021-3-2 02:40 PM 發表
驚青到 好似美國末日到咁
德洲咪美國未日預演左次lor

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2021-3-2 04:34 PM 發表
禁得到咩?而家台灣搞埋5nm甚至3nm,咁小兒科,反而中國做大事,45nm嘅技術已經好成熟,喺美國壓力下,遲啲再挑戰45mm、45cm甚至45m,震驚世人,中國好嘢!
咁比盡你咪1nm...….0nm咩唔通

呆灣用幾10年時間先到
咁大陸有既係時間+市場

小心比美國, 韓國, 食埋大陸晶片市場好過啦
得大陸攪咩, 美國/韓國企係度唔發展ar???

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 05:06 PM 發表

所以台積電風險好大,無錯而家最先進,但個個都想搶佢市場,包括美國。而家台積電慢慢依賴美國,到時美國一反面,佢地好容易死。
d呆娃係井底, 剩係睇到對岸jar
老美/韓國唔想要賣晶片去大陸咩

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 05:20 PM 發表

感覺台灣好天真,美國用同一個方法係全世界食左好多公司了,而家目標好明顯就係台積電,但台灣自己雙手送出。到時台灣仲有咩?
冇見識+冇世界觀係咁架啦

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-3-2 05:22 PM 發表

有美國人估計,整好美國啲發電廠(脫碳、現代化),承惠7萬億美元。
來源:https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-7-Trillion-Cost-Of-Upgrading-The-US-Power-Grid.html
黃人:7萬億美元,好少啫。
美國有權有勢嘅人:7萬億美元,梗係用來整武器、打仗啦。整電綱,等多幾十年啦。
咪玩啦
同美企CEO講一個要30年回本既計劃
睇下有冇人理你
CEO話5年冇成績就要起身啦.....30年

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-3-3 08:19 AM 發表

更新你一下:
1.去阿富汗消滅恐怖組織塔利班
  結果: 跟恐怖組織和談
更新:03年以後本土沒有受塔利班恐襲
2.再次“載人”登月
  結果: 冇影
更新:人家計劃去火星了,月球嘛,50年前去了,強國一次也沒去過。
3.平衡財赤
  結果:年年創新高
更新:人家總統沒有說過
4.環保減炭
  結果: 退出巴黎協定
更新:會重返了,你有看新聞嗎?
吊, 塔利班同阿耳蓋達都唔同
911美國話係阿耳蓋達做

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-3-3 12:15 PM 發表

拉登都死9埋啦,過氣嘅野你仲講黎做咩。
話時話,強國自煮研究5mn晶片同蒙能OS去左邊?又話可以用?
冇料扮4條, 賴9叻更正人
比我串唔順呀

阿耳蓋達同搭你班都未能識分出黎柒

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]