• 瀏覽: 27,038
  • 回覆: 354
+8
引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 01:50 PM 發表

美國國策,又關其他國家咩事?

又想干預別國內政?
咁中國之前的2025計劃又關美國乜嘢事? 點解美國要公開要求中國放棄發展高科技和產業升級??

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 14:07 發表

其實中國係科技戰之前,都無想過要自己發展半導體,都係同美國台灣買。
https://news.futunn.com/hk/post/ ... et=1614665865166101

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-3-2 01:55 PM 發表
美國驚到出面, 真係好失禮
連門面功夫都無做了

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 02:07 PM 發表

其實中國係科技戰之前,都無想過要自己發展半導體,都係同美國台灣買。
應該有, 只係錯估美國台灣當政者係人類, 誰知佢地連禽獸都不如

正常吖,在公在私、在國家安全在經濟層面,郁阿爺是正常不過。🙄

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 13:50 發表

又想干預別國內政?
原來CHing你贊成中國限制稀土同工業原材料出口到某啲國家嘅。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-2 02:29 PM 發表

美國好多硏究生係中國學生來的……減少呢班人材協助美國硏究就失色
你最好睇睇大陸人仲著緊開檔褲時,美國人拎咗幾多諾貝爾獎先啦!

協助美國研究? 大言不慚!

實際上應該好難做到。
好難想象你唔賣D正野比對方,只賣D舊野比人,人地會同你買。
如果人地唔同你買D舊野,你自己D新野,自己個市場又食唔晒,最後會形成唔夠錢研發新野。最後就會有D友仔,私下賣D技術出去換錢,呢個LOOP根本係不斷發生。

超算、龍門吊、航空發動機、數控機床、歐洲伽利略導航系統、國際太空站、核能技術、風洞、電子對撞機、衛星定位技術、反導技術、預警技術、遠程導彈技術、核潛艇殼體技術、彈頭分導技術、航空制導、導航和通信、太空攔截與開發技術、微光夜視技術、精密鍛壓製造技術.......

依家呢。

引用:
原帖由 briancccc 於 2-3-2021 02:07 PM 發表

其實美國幾十年來一直限制出售最尖端的半導體產品、技術及設備到中國
但中國以前對此的需求亦不多,因當年made in China的多是OEM產品,不是最high end的
而中國軍方、科研需要呢d尖端產品,但所需的數量不多,可以低調地用特別渠道得到
直至出現華為,它的5G電訊產品竟然雄霸市場,嚇死老大哥
因華為的手機係主流商品,銷量大,又需使用最尖端的7納米晶片,才被美國卡死

5G-3G=2代
6G-3G=3代

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-3-2 02:35 PM 發表

你最好睇睇大陸人仲著緊開檔褲時,美國人拎咗幾多諾貝爾獎先啦!

咁叻就冇L打壓人啦! 大言不慚 美國總統點選法你都未識就扮識野, 你咪更大言不慚?

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-2 01:50 PM 發表

又想干預別國內政?
咁,,,香港班嫌疑犯要上庭,又關美國乜嘢事呢?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-2 02:29 PM 發表

美國好多硏究生係中國學生來的……減少呢班人材協助美國硏究就失色
美國種族歧視,將病毒賴在中國身上..

在美國愈來愈多無理襲擊華人..

華人學者被當成間諜看待..

加上中國發展機遇.愈來愈多中國人留國研究,或學成回到中國發展...

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-3-2 02:35 PM 發表

美國不知幾多硏究生係中國人美國一向利用別國人材硏發新科技,中國學生數學一流架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]