• 瀏覽: 26,947
  • 回覆: 354
+8
引用:
原帖由 真正長勝將軍 於 2021-3-4 05:50 PM 發表

其實尾腳都有稀土原材料,不過提煉成本貴……
中國近十五年,在稀土開發和提練研究上下大功夫..

基本上近十年,80%以上稀土有關專利都係中國註冊的..

美國(加埋歐洲,五眼等),都和中國在提練上有極大技術差距.

不單止貴,還極度污染環境..歐美在建立提練設施上,恐被國內環保人仕極力反對...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-5 10:01 AM 發表

不單止貴,還極度污染環境..歐美在建立提練設施上,恐被國內環保人仕極力反對...
噤美國仲搞中國?

引用:
原帖由 真正長勝將軍 於 2021-3-5 10:02 AM 發表

噤美國仲搞中國?
美國新任國務卿其實已經開晒口..

能合作時合作...該競爭時競爭..(英語競爭係建設性用語)...
需對抗時對抗..

其實已經係表達左隨時要轉軚...

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-3-2 02:05 PM 發表
那世界還會有公平競爭嗎?美國佬已經講俾全世界聽:冇,這世界就是那麼不公平
有強權冇公理才是民主精神。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-3-2 02:15 PM 發表
痴撚線,唔賣比中國,邊有錢研發...
冇新嘢出,又點會有收入,冇收入又點會有錢,結果係越禁越死,美國政客腦裝草?
佢地可能諗住,整死左華為,14億中國人咪轉用I phone 囉,咁咪cover 到晶片銷售囉,用小米,3縮?我照打壓,總之美國優先。

引用:
原帖由 vanga 於 2021-3-5 09:45 AM 發表

我無覺得係與不係

你則話確係

無關係我都可以覺得係,沒衝突的,傻毛

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-3-5 10:50 AM 發表

無關係我都可以覺得係,沒衝突的,傻毛
你呢 D 叫做 ... 傻西自 HI

引用:
原帖由 vanga 於 2021-3-5 11:34 AM 發表

你呢 D 叫做 ... 傻西自 HI
我看是你HI一點

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-3-5 12:03 PM 發表

我看是你HI一點
我無憑空話咩 ... 確係

你有

所以, 你係 ... 傻西自 HI

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-5 10:01 AM 發表

美國要恢復產能大約四五年就得
主要問題都係無法賺錢

咁平時要養住佢, 又要發多D國債, 印多D銀紙, 美元距離崩潰又近一D...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]