• 瀏覽: 32,961
  • 回覆: 500
+14
引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-2 10:12 AM 發表
1日起台灣鳳梨停止銷往大陸,高雄六龜農會日前遭大陸蓮霧貿易商「棄單」,各界紛伸出援手,難題獲得解決。農會總幹事邱蘭英表示,28日晚2家大陸貿

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443352309934592000406178.jpeg/shuoMomonI9oEIqJkn0p0Wlucz8iEaspdwVhfXcFYX0?v=w1280r16_9
呆娃人為了清貨要日日食鳯梨利多於弊

大陸檢疫部門報告台灣鳳梨帶有蟲害,但香港食衛局卻沒有公佈會加強抽查,證明了大陸部門的公信力是如何了。

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-2 10:59 AM 發表

唔通支那產優質咩 🤭🤭

支那產既  豬都唔食啦
留番比支那狗同愛蟈藍屍慢慢食

不過身體最誠實🤭🤭
咁大陸唔買lor, 唔使咁激動

引用:
原帖由 yankumi 於 2021-3-2 11:00 發表
講咁多,又唔見香港有平價鳳梨蓮霧買喎!?
壓價入貨再正價賣出

引用:
原帖由 k1l 於 2021-3-2 11:04 AM 發表

壓價入貨再正價賣出
x 2

香港商人?一個定兩個🤭🤭

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-3-2 10:18 AM 發表
香港人至愛
蓮霧香港人需求非常少,一般進口商都要跟菠蘿拼貨運嚟香港,對銷量幫助有幾大?嘥撚氣啦!呆灣菜婆婆正苦搞死農民喇😄

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-2 10:59 AM 發表

咁美國日本澳洲唔買呆灣優質水果
美國澳洲本身已經係水果大國啦  仲入?
日本已經有入緊  唔好衝出黎柒

台灣用賣菠蘿俾中國既錢,同老美買土制菠蘿用黎對付中國......
中國當你係兄弟,台灣當你係水魚

引用:
原帖由 k1l 於 2021-3-2 11:04 AM 發表

壓價入貨再正價賣出
傻啦  點解再平賣?

人地九成內銷
果一成內銷自己清埋 easy 啦

生果日報的道理 黃人係咪每日買60份派?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-3-2 10:24 AM 發表
蓮霧冇乜味道
根本香港人食過都冇下次,或者啱曱甴食😁

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-3-2 11:06 AM 發表

美國澳洲本身已經係水果大國啦  仲入?
日本已經有入緊  唔好衝出黎柒
你話呆灣優質呀ma
咁大陸東南亞好多生果tim.……….地門菠羅+蕉, 菲律賓出

去日本入, 佔大陸幾多%

憑你班二打六可以handle到原本出口俾大陸嘅貨?我都想睇你哋撐得幾耐

咁咪好囉,唔好再喊苦喊忽啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]