• 瀏覽: 32,920
  • 回覆: 500
+14
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 足智彩過關大師 於 2021-3-2 10:40 AM 發表

樹結出黎既果實,成本用得幾多?
用下個腦先講野啦,人地都賺左幾多年?
你唔買最多咪擺係到唔摘
唔好成日以為打到飛機先得架
商舖都收租賺左好多年錢, 今年唔收租得唔得?

蓮霧要5-6月先大收...........3月買緊冇貨啦

大劣國人想食台灣好野都無得食,抵撚死

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-2 10:12 AM 發表
1日起台灣鳳梨停止銷往大陸,高雄六龜農會日前遭大陸蓮霧貿易商「棄單」,各界紛伸出援手,難題獲得解決。農會總幹事邱蘭英表示,28日晚2家大陸貿

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443352309934592000406178.jpeg/shuoMomonI9oEIqJkn0p0Wlucz8iEaspdwVhfXcFYX0?v=w1280r16_9
長貧難顧

真係冇左中國市場都掂

台灣同澳洲既農民漁民 . 就唔會個個都似死左老豆老母甘既樣啦 .

引用:
原帖由 巴菲特 於 2021-3-2 10:27 AM 發表
以後大陸禁運既野都黎晒香港,香港賤格入貨後再運返大陸,又多左條財路
國際貿易係要有產地証明,出產批次㗎,傻仔!

香港有幾多人買蓮霧食?唔好食的,幾平都無人買。大陸14億人,一成人買,都過億人,香港不足八百萬,買哂返來炒萊豬?呆灣過億菠蘿,香港食得哂?

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-3-2 10:47 AM 發表
大劣國人想食台灣好野都無得食,抵撚死
好似呆灣嘈........大陸話停好生果東南亞大柒把啦

其實台灣鳳梨並唔係咁好食, 名過其實

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-2 10:12 AM 發表
1日起台灣鳳梨停止銷往大陸,高雄六龜農會日前遭大陸蓮霧貿易商「棄單」,各界紛伸出援手,難題獲得解決。農會總幹事邱蘭英表示,28日晚2家大陸貿

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210302/443352309934592000406178.jpeg/shuoMomonI9oEIqJkn0p0Wlucz8iEaspdwVhfXcFYX0?v=w1280r16_9
最初澳洲紅酒都話好多人幫手買起本來賣去中國既份額..

不如叫呆蛙用生果換澳洲龍蝦,紅酒,大麥等.南向大成功...

咪好囉,以後唔需要內地市場囉,但我買時會問清楚來源地,是台灣省出嘅就不會買了😁😁

引用:
原帖由 dtw 於 2021-3-2 10:25 AM 發表
咁即係幾多錢一噸
商人梗係打落水狗,執平貨

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-3-2 10:48 AM 發表
香港有幾多人買蓮霧食?唔好食的,幾平都無人買。大陸14億人,一成人買,都過億人,香港不足八百萬,買哂返來炒萊豬?呆灣過億菠蘿,香港食得哂?
蓮霧貴,又易爛,生果檔要逐粒用發泡膠網包住賣..

菠蘿濕熱..多數係連鎖店用來做菜..
泰式菠蘿炒飯..
菠蘿咕嚕肉,生炒骨等用得比較多..
但用罐頭菠蘿更加平和合適...

引用:
原帖由 巴菲特 於 2021-3-2 10:27 AM 發表
以後大陸禁運既野都黎晒香港,香港賤格入貨後再運返大陸,又多左條財路
其實97 前年成日話經濟好, 就係靠轉口入大陸..
根本香港經濟97 前定後都同大陸有關

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]