• 瀏覽: 15,013
  • 回覆: 191
+2
大嶼山東澳古道沙螺灣村為通往東澳古道的必經之路,過往多次落閘封村,包括寫上「私人重地」字眼的警告牌等,防止遊人進入。近日村民再出招,化身人肉路障,由數名村民在必經之路作提醒,要求行山人士離開。

轉載~

為東澳古道必經之路沙螺灣村自2013年起多次落閘封路,時至今年1月底,沙螺灣村居民再度封村,並在通往古樹的道路上,用卡板封路並寫上「前面工程,不得通行」的字句。至2月上旬,有關路障已被移除,惟演變成村民在現場駐守,提醒行山人士離開,不少行山人士無奈只能離開。

翻查資料,城規會早於今年1月8日刊憲,公布《沙螺灣及䃟頭發展審批地區草圖》,表明要停止影響自然環境及鄉郊特色的工程,同時阻止「違例發展入侵」,以及避免再有擴闊道路、削坡等「不適當地改變用途」情況出現,所以有迫切需要制訂發展審批地區圖,並作臨時規劃管制。沙螺灣村居民早前封路位置正處於草圖範圍內。

地政總署發言人指,離島地政處於早前接獲通知,指沙螺灣村前往大樟樹的路段上有障礙物。地政處視察後未有發現違規佔用政府土地的情況,並已安排定期巡查,如發現有違規佔用政府土地的情況,會根據《土地(雜項條文)條例》(第28章)採取執管行動。

呢度都唔係第一次封村,究竟呢度啲村民點解咁惡? 可以噉樣嘅 ?係咪要收買收買路錢啊 ?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210302/00176_045.html

真香港人唔滿意蝗蟲入侵有咩問題。

無私了遊客已經係真香港人素質高啦

有啲行山友又係衰嘅,高談闊論,hehehaha,亂拋垃圾,一啲都唔尊重人哋村民。

佢衛佢城啫,咁又 o 喎

無理由任得啲港人入去掉垃圾口罩周圍破壞,尤其而家少左國內同胞守護更要小心

引用:
原帖由 顛顛 於 2021-3-2 10:04 AM 發表
有啲行山友又係衰嘅,高談闊論,hehehaha,亂拋垃圾,一啲都唔尊重人哋村民。
對,你所說的就係高質香港本土人特徵

引用:
原帖由 霏菲飛 於 2021-3-2 10:04 AM 發表

封關成年啦,仲大陸遊客?呃人都用吓個腦啦!

引用:
原帖由 二叔公 於 2021-3-2 10:13 AM 發表

封關成年啦,仲大陸遊客?呃人都用吓個腦啦!
村民有祖屋有祠堂有丁屋,世世代代都係香港人咪真香港人咯

大陸移民都係蝗蟲,咁大陸移民一二三四五代都係蝗蟲咁解啊
我諷刺乜嘢都睇唔明?

咁條路係人地。。

引用:
原帖由 霏菲飛 於 2021-3-2 10:04 發表

你係山洞定井底出嚟,而家99.9%係本地人,仲大陸人你未進化牙

引用:
原帖由 霏菲飛 於 2021-3-2 10:44 AM 發表

我諷刺乜嘢都睇唔明?
我就冇誤解你所寫,係咪你讀寫有障礙?村民有祖屋有祠堂有丁屋,世世代代都係香港人就係真香港人咯?得閒就睇吓歷史書啦!大嶼山呢個地方就算你對上祖宗十八代都係中國地方啦!咪玩啦!

高質的自稱所謂香港人,令到人家要封路

引用:
原帖由 霏菲飛 於 2/3/2021 10:44 發表

我諷刺乜嘢都睇唔明?
你上兩代不是大陸偷渡來香港的?

新界村民太惡, 香港政府也惹不起,  其實那裏的道路, 水電基建全部都是政府用公帑起的, 他們的土地(正確來說, 是港人的土地, 因為香港是沒有真正的"原居民")價格也因此大幅上升, 受惠了不少.

香港人做咩都一鍋蜂
郊野近來多人過崇光門口
為何當地居民要忍受?
事出必有因

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]