• 瀏覽: 4,008
  • 回覆: 120
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:42 PM 發表

如果政府知道第一次啲人咁鍾意注射科興,佢地應該加碼。因為好多老人家,而家都上網預約唔到時間注射疫苗。
應該加入國藥,估最多人想打呢隻

選中國疫苗!副作用最小!

又話60歲以上或指定人士先打?
而家訊息好混亂!

突然間私家醫生又可以預約..即係點?

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2021-3-2 02:23 PM 發表
又話60歲或指定人士先打?
而家訊息好混亂!
5類人仕..

加埋其中一類70歲以上可以帶兩個照顧者可以先打..

好清楚...

塞車係正常,如果同時間登入,唔好當網絡萬能

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-2 02:07 PM 發表

科興可以分發去私家診所注射.剛剛呢兩日先開始..
政府第一針俾80元,第二針俾40元,醫生去注射..
基本上全部診所都已額滿.

千多間診所,每天可以注射20針...已經注射2萬個人..
而家係供不應求.根據醫生平日睇症能力,每間診所每天注射能力可以達50-80針..
估計香港有5000間診所..
如果全部醫療能力50%去完成注射..
每天可注射針數=5000*50*0.5=1 ...
但暫時只有833個醫生參與,家下每人畀80劑佢地打大約一星期

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1578090-20210301.htm

......西醫工會會長楊超發說,部分診所收到數十至數百個預約,每名醫生可安排80人接種,如果診所預約打針的人數多,可能很快會打完疫苗,又說訂疫苗需時最少4至5天,屆時可能會出現無法為市民接種的情況,........

設計的什麼破系統 

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-3-2 10:43 AM 發表
香港 IT 專家會專注去搞政治, 罷工!
鄉港創科雙雄:莫舔肛 + 方保喬

黃屍黑客整冧個server? 

引用:
原帖由 希夷 於 2021-3-2 01:57 PM 發表

我一開始早上七點就登記到,
琴日打左,即時約埋第二針。
你就好啦 !

起碼你都反應良好。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-3-2 02:05 PM 發表
我唔覺塞車喎!
8:50排,9:10入閘,9:35搞掂晒,register晒3批名單。
45分鐘,好慢咩?
你排得到咪拍手掌囉 ! 我排咗兩日都排唔到,咁點幫啲老人家排呢? 我都頭撚痕。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-3-2 02:05 PM 發表

個人認為,
唔係政治因素,
每個國家緊急研發疫苗,
都會因國民Dna針對研發,
白種人,黃種人,
都有唔同病學鏈,
這樣,中國疫苗起碼適合亞洲人。
呢樣嘢冇錯喇 ! 政治嗰啲嘢,唔係我哋啲草根佢講嘅 ! 求祈食得飽著得暖,就係基本要求。但係疫苗呢樣嘢,都係用返國產穩陣啲。

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-3-2 02:07 PM 發表
no problem 
入到
你都好啊 ! 你幾多點開始排啊 ? 去邊個區打 ?一個人定是幫啲老人家排隊啊。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-3-2 02:07 PM 發表

科興可以分發去私家診所注射.剛剛呢兩日先開始..
政府第一針俾80元,第二針俾40元,醫生去注射..
基本上全部診所都已額滿.

千多間診所,每天可以注射20針...已經注射2萬個人..
而家係供不應求.根據醫生平日睇症能力,每間診所每天注射能力可以達50-80針..
估計香港有5000間診所..
如果全部醫療能力50%去完成注射..
每天可注射針數=5000*50*0.5=1 ...
我都知道有部分私家診所,都有得打。但係一早已經額滿,佢哋要招呼親朋戚友,幾時留得到的配額比出邊啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]