• 瀏覽: 4,018
  • 回覆: 120
引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-2 10:56 AM 發表

看來我想信要等下一次科興到才會安排一般巿民打!估計都要到4月後吧!

但香港接種疫情的速度,好心抬速吧,現在的,太慢了!
噉有關方面,咪應該做一個檢討,睇下有乜方法,可以儘快推行囉。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-3-2 10:57 AM 發表
高尚港人又話驚打中國疫苗
好多有呢啲噉嘅人。

引用:
原帖由 AlinaMak 於 2021-3-2 11:03 AM 發表
多人預約自然難
既然預咗有幾多劑量,佢就應該開大水喉做嘢,唔好百慢大軍。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:52 PM 發表

既然預咗有幾多劑量,佢就應該開大水喉做嘢,唔好百慢大軍。
可能想睇下副作用先
一次過太多人有事就煩

引用:
原帖由 希夷 於 2021-3-2 11:18 AM 發表
三地通關一開始,
一樣會塞晒,好正常。
家陣唔係去酒樓食飯吖嘛 ! 注射藥苗呢啲係各人健康著想。大家都有必要,注射快啲,手快腳快,會唔會好啲 ?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-3-2 01:47 PM 發表

即係測試同時間上百萬ACCESS既能力
比如租台更大既SERVER
SETUP LOAD BALANCING等等
又話香港好先進 ? 原來咁落後呀 !

引用:
原帖由 AlinaMak 於 2021-3-2 01:53 PM 發表

可能想睇下副作用先
一次過太多人有事就煩
究竟係想睇下有幾多人,想打呢一隻藥苗啊 ?定是想睇下d人打咗藥苗之後,佢個人嘅反應啊 ?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:53 PM 發表

家陣唔係去酒樓食飯吖嘛 ! 注射藥苗呢啲係各人健康著想。大家都有必要,注射快啲,手快腳快,會唔會好啲 ?
我一開始早上七點就登記到,
琴日打左,即時約埋第二針。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:55 PM 發表

究竟係想睇下有幾多人,想打呢一隻藥苗啊 ?定是想睇下d人打咗藥苗之後,佢個人嘅反應啊 ?
我個人反應很好。

我唔覺塞車喎!
8:50排,9:10入閘,9:35搞掂晒,register晒3批名單。
45分鐘,好慢咩?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:55 PM 發表

個人認為,
唔係政治因素,
每個國家緊急研發疫苗,
都會因國民Dna針對研發,
白種人,黃種人,
都有唔同病學鏈,
這樣,中國疫苗起碼適合亞洲人。

no problem 
入到

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-2 01:46 PM 發表

你又錯喇 ! 第一期科興嗰啲,因為個反應比較輕微,好多老人家或者想打嗰啲人,都 book 曝哂時間。
科興可以分發去私家診所注射.剛剛呢兩日先開始..
政府第一針俾80元,第二針俾40元,醫生去注射..
基本上全部診所都已額滿.

千多間診所,每天可以注射20針...已經注射2萬個人..
而家係供不應求.根據醫生平日睇症能力,每間診所每天注射能力可以達50-80針..
估計香港有5000間診所..
如果全部醫療能力50%去完成注射..
每天可注射針數=5000*50*0.5=12萬5千支..
每人注射2支..平均每天可為6萬人注射疫苗..加上政府,私家醫院,注射中心,每天可為8萬人注射..
只要疫苗供應量足夠..
大概100多天,已可為全港市民接種疫苗..

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

真唔明政府玩乜,慢甘油,上次檢疫都2星期一百七十多萬人,檢疫煩過打針好多,檢疫一天都可做十幾萬,但香港醫護就2星期先做10萬?咁嘅速度拖到幾時才肯俾一般巿民接種科興呢?
其實唔係政府唔想,係磚家及醫管局班黑醫阻頭阻勢,佢哋唔比國產落地,想迫市民打英美貨,今次科興爆打,直頭落磚家面,宜家醫管局再落一城,唔批醫護幫助打,就算政府想加速打科興都唔得,大家就知害香港市民係黑醫磚家

想打

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]