• 瀏覽: 1,998
  • 回覆: 15
我剛剛收到來自北京的紅頭文件, 今次人大會議, 係決定香港各級議員選舉, 即區議會及立法會選舉, 都要由香港國安公署審核參選人的資格, 代替以往由各區選舉主任審批, 選舉主任職級太低, 又船頭驚鬼船尾怕浪而詐病請假, 而且審批結果又時常受到司法覆核, 假髮狗棺又養唔熟而雞蛋裡挑骨頭, 弄至次次選舉都費時失事, 人大授權香港國安公署的審核權係一錘定音, 不受香港司法覆核.
參選人必須要證明自己係愛國愛港, 奉公守法, 才可入閘參選.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2/3/2021 03:41 發表
我剛剛收到來自北京的紅頭文件, 今次人大會議, 係決定香港各級議員選舉, 即區議會及立法會選舉, 都要由香港國安公署審核參選人的資格, 代替以往由各區選舉主任審批, 選舉主任職級太低, 又船頭驚鬼船尾怕浪而詐病請假, 而且審批結果又時常受到司法覆核, 假髮狗棺又養唔熟而雞蛋裡挑骨頭, 弄至次次選舉都費時失事, 人大授權香港國安公署的審核權係一錘定音, 不受香港司法覆核.
參選人必須要證明自己係 ...
好喎,啲選舉主任唔洗再驚俾人私了起底,國安公署擺到明抵抗美國霸權,底都俾人起晒,警方亦會重點保護,由佢哋嚟決定,無人敢出聲。

國安公署係保護國家安全。審核資格,不如重新成立殖民年代嘅政治部去做。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-3-2 03:55 AM 發表

好喎,啲選舉主任唔洗再驚俾人私了起底,國安公署擺到明抵抗美國霸權,底都俾人起晒,警方亦會重點保護,由佢哋嚟決定,無人敢出聲。
阿爺今次係吃了秤錘鐵了心, 一次過整改香港的選舉制度, 以前小修小補就搞到唔湯唔水, 令香港衰足20年.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2/3/2021 16:35 發表

阿爺今次係吃了秤錘鐵了心, 一次過整改香港的選舉制度, 以前小修小補就搞到唔湯唔水, 令香港衰足20年.
希望係,堅定支持中央!

19 年黑暴,睇到放火私了佔領機場嘅憤怒,之前可以逃避唔諗,而家要整治就要攞返晒出嚟,唔報大仇唔得!

除咗終生監禁,都應該要充公所有個人及直屬親人嘅財產!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-2 07:55 AM 發表
國安公署係保護國家安全。審核資格,不如重新成立殖民年代嘅政治部去做。
阿爺只須批准國安公署加強職能就易辦事, 不須再搞多個部門而架床疊屋, 又政出多門.
依家犯民的議員係打著紅旗反紅旗, 進入建制去推翻政府的施政, 政府不穩即係國安問題, 所以要由國安公署負責審核資格.
中聯辦不是行政部門, 所以[愛國者治港]的審查由國安公署執行.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-2 04:43 PM 發表

阿爺只須批准國安公署加強職能就易辦事, 不須再搞多個部門而架床疊屋, 又政出多門.
依家犯民的議員係打著紅旗反紅旗, 進入建制去推翻政府的施政, 政府不穩即係國安問題, 所以要由國安公署負責審核資格.
中聯辦不是行政部門, 所以[愛國者治港]的審查由國安公署執行.
基於全球政治考慮,用殖民年代已有嘅政治部比較易操作。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-2 16:52 發表

你講的國安公署一樣做到

政治部係用本地人
凡用本地人就有機會被廉政公署操控,被廉政公署威脅下作出有利反對派的決定

直接用國安公署就可避免此問題,而且更有效率,免受司法覆核挑戰

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-2 16:52 發表

你放心,中國國安做事比殖民奴更狼更辣,滅殺黃畜絕不手軟!

期待,黃畜末日將至

咁勁??若成事,真系一劍封喉………

期待可成事,

香港以前未有動亂之前, 選舉主任係油水位, 只係走過場在候選人的參選表格上劃隻龜就pass過關, 依家香港咁嘅環境, 冇可能再由呢班低級公務員做把關人, 佢哋做又死唔做又死, 真係豬八怪照鏡兩面不是人.
改由國安公署做審批, 即係由公署[法人]全權負責, 唔係由個人批核, 即個人聲名不受干擾, 亦不會有針對性後患.

是就好了 

支持!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]