• 瀏覽: 2,785
  • 回覆: 44
將來見到對方時,只要比對方過得更好,就是最好的回應。在文憑試後到北京升讀大學的妤妤,近日在YouTube頻道《政壇新秀》接受訪問,一吐高中時經歷。她是林鄭母校(嘉諾撒聖方濟各書院)的師妹,此前只因擔心同學而告誡他們「你哋做啲係非法嘅嘢,希望大家不要去,好危險,我哋嘅年紀不適合做政治嘅嘢」,就被惡意標籤為「藍絲」。

作文匯報作的文
將來見到對方時,只要比對方過得更好,就是最好的回應。 妤妤當前也管不好, 管將來, 唉

新聞來源連結:

https://www.wenweipo.com/a/202102/05/AP601c5a8fe4b04e1918c51ea7.html

就被惡意標籤為「藍絲」。
藍絲好失禮妤妤嗎? 說成藍絲就是惡意標籤嗎?

叫人唔好犯法係藍絲
違法再拒捕就係黃絲

奸邪妖獸毒害社會。

今日縱容黃暴,明日黃暴必迫害你哋。

同暴徒講道理是沒用的,最有效的方法就是將他們全部送晒入監獄

有名你叫黃衛兵

藍絲總是導人向善,不過對待黃絲真係唔應該善良

引用:
原帖由 tom012345 於 2021-3-2 01:59 AM 發表
唔係好失禮唔失禮,一個正常嘅香港人點解要被人標籤呀。
就係因為你地班黃屍最鍾意搞埋呢啲嘢,搞到好多詞語都由好嘅詞語或者中性嘅詞語,變成負面詞語。
好似「天使」就變成了為人提供性服務嘅人,「裝修」就變成了任意破壞人地物品嘅詞語等等。
好好地一個正常香港人,就係因為唔跟從黃屍嘅想法,就要被說成藍C?根本就沒有甚麼所謂藍C,香港亦只有黃屍,因為黃屍係自佔中時期,一班人以黃色絲帶來標籤自己屬於支持佔中嗰啲人而來嘅,根本從來無人用過藍色絲帶來標籤過。
所以,基本上又係一班黃屍唔滿意人地唔支持佢地就將人地都標籤埋,咁點解正常香港人要俾你地標籤呀。你地唔正常啫,鍾意玩標籤啫,正常香港人無興趣玩囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-3-2 08:14 發表

唔係好失禮唔失禮,一個正常嘅香港人點解要被人標籤呀。
就係因為你地班黃屍最鍾意搞埋呢啲嘢,搞到好多詞語都由好嘅詞語或者中性嘅詞語,變成負面詞語。
好似「天使」就變成了為人提供性服務嘅人,「裝修」就變成了任意破壞人地物品嘅詞語等等。
好好地一個正常香港人,就係因為唔跟從黃屍嘅想法,就要被說成藍C?根本就沒有甚麼所謂藍C,香港亦只有黃屍,因為黃屍係自佔中時期,一班人以黃色絲帶來標籤自己屬於支 ...
完全同意。

黃暴呢班人現在咪無晒聲氣,只係得嗰幾隻小貓出嚟叫兩聲。以前有美英嘅間諜做後台提供資金同組織策劃,咪一時意氣風發咁囉。可惜現在中央強硬起來,真係同班外國間諜鬥過之後,呢班外國間諜就走都走唔切,現在一班黃暴人士就一嘢俾人拋棄。
一班黃暴港獨人士,以為自己好識玩政治,可惜完全只係一班又無膽,又失敗嘅儍瓜。中央任你玩嘅時候唔識節制,咁中央咪唔俾你玩囉,班人仲以為其他國家真係會嚟幫助佢地。白痴咩,睇下李柱銘同陳方安生在國安法推出前就立即轉身走人,你班儍瓜仲唔識得死,仲繼續聽某啲人講搞攬炒香港,完全係政治白痴。
黃屍喎,相信咪又好似當年佔中之後一樣囉,不過今次有埋國安法就有啲唔同,係以後都再無得玩咁解啫。

引用:
原帖由 Puke007 於 2021-3-2 08:19 AM 發表

完全同意。
根本黃屍班人就做足咗當年中國嗰啲紅衛兵所做嘅嘢,所以佢地真係名副其實嘅黃衛兵。
將反對佢地嘅人都標籤起來,去批鬥人地,黃屍已經成為完全係蠻不講理嘅人。

引用:
原帖由 tom012345 於 2021-3-2 01:59 AM 發表
可能人地支持反修例,但唔想同學犯法呢...

但呢d反中白痴唔會明,連爭取多d人支持,爭取多d中國人支持都唔識,就學人搞革命,所以先會咁L失敗...

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-3-2 08:27 發表

根本黃屍班人就做足咗當年中國嗰啲紅衛兵所做嘅嘢,所以佢地真係名副其實嘅黃衛兵。
將反對佢地嘅人都標籤起來,去批鬥人地,黃屍已經成為完全係蠻不講理嘅人。
黃屍標榜自欺欺人、欺善怕惡、自私自利、井蛙看天. 但何謂藍屍?非黃則藍嗎? 比黃人又標籤當然失禮.

引用:
原帖由 Puke007 於 2021-3-2 08:35 AM 發表

黃屍標榜自欺欺人、欺善怕惡、自私自利、井蛙看天. 但何謂藍屍?非黃則藍嗎? 比黃人又標籤當然失禮.
其實啲黃屍咪同啲黑社會一樣囉,啲黑社會都會標籤自己係XXX,YYY,用嚟識別係咪自己人啫。
所以佢地自認黃屍,就好似係黑社會咁講自己係乜乜幫一樣,只係用個詞不同而已。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]