• 瀏覽: 7,875
  • 回覆: 55
+2
這款運輸機是用來替代運8和運9的,最大的起飛重量大約為80噸,最大的承載重力為35噸左右。

原來運30是運9後繼戰術運輸機

引用:
原帖由 wuenxiao 於 1/3/2021 22:50 發表

同一公司?  H20是中國商飛制造?
商飛是造:ARJ,C919,CR929

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-1 11:12 PM 發表

西飛
運20,轟20,空警600
預研幾時都有
立項科水技術攻關先係肉
以轟20嘅重要性,未試飛都冇可能比佢立新項目

就係試過 919立項時,攞晒全國結構力學人材,其他項目未攪店都要暫停

你前面在說C919跟H20

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-1 11:12 PM 發表

西飛
運20,轟20,空警600
原帖由 wuenxiao 於 2021-3-1 08:49 PM 發表

商用跟軍用區別很大 不能混為一談
本質一樣
資源永遠係重要項目優先
轟20面前,除左6代機,唔同部門都要讓路,何況同一公司

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2021-3-2 12:21 AM 發表

原帖由 wuenxiao 於 2021-3-1 08:49 PM 發表 https://cdn.discuss.com.hk/t/19639d/f/800x0/https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif

商用跟軍用區別很大 不能混為一談本質一樣
資源永遠係重要項目優先
轟20面前,除左6代機,唔同部門都要讓路,何況同一公司
一句講晒
西飛轟20未見街前都唔會有其他大動作

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-2 12:34 AM 發表

一句講晒
西飛轟20未見街前都唔會有其他大動作
按以下文章, 其實運30在上年已試飛了, 但亦有文章提到那鏍旋仗或引擎是短板, 相信最終版會換上渦煽20一類的引擎吧!!!

https://daydaynews.cc/military/930569.html

其實比起安225的載重量可逹175噸, 最大航程達14,000公里, 運30仍要再提升空載量!!

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-1 06:14 PM 發表
運20仲未算量產
轟20仲未見人
咁快就吹運30,西飛識飛咩.......
吹吹下就當真

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-1 06:14 PM 發表
運20仲未算量產
轟20仲未見人
運20未算量產,咁果10幾隻灰藍色既係咩?

引用:
原帖由 pooh24680 於 1/3/2021 18:14 發表
運20仲未算量產
轟20仲未見人
運20量產左好耐啦!

引用:
原帖由 棧道 於 2021-3-2 05:26 AM 發表

10零架好多咩
仲有反潛,預警,加油,電子偵緝,3/500架老解食得落有餘
運油20最簡單,其他嗰啲仲有排攪

加油中國,崛起

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-2 12:57 AM 發表

按以下文章, 其實運30在上年已試飛了, 但亦有文章提到那鏍旋仗或引擎是短板, 相信最終版會換上渦煽20一類的引擎吧!!!

https://daydaynews.cc/military/930569.html

其實比起安225的載重量可逹175噸, 最大航程達14,000公里, 運30仍要再提升空載量!!
安225 係設計比航天用
用佢打仗真係死得人,有幾多個機場可以比佢起降?中國只比佢喺石家莊,夠大仲要夠清閒XD ,可以封場比晒佢用

高啲載重量 係有一定需要,不過就要計數,兩架20 定一架30 好?變相已經唔係必需,唔再係之前 有同冇 嘅分別,唔係咁隨便開多條line

就係之前認為 (就算有)冇咁快

引用:
原帖由 棧道 於 2021-3-2 05:26 AM 發表

小量生產,未算大量生產。 發展過程是待審視和進一步改良,才會正式大量生產,並上埋新發動機。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-3-2 08:23 AM 發表

10零架好多咩
仲有反潛,預警,加油,電子偵緝,3/500架老解食得落有餘
運油20最簡單,其他嗰啲仲有排攪
肥妹不是萬能機,過渡時期頂著者,中國民航機已經開始上軌道。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]