• 瀏覽: 1,915
  • 回覆: 19
+2
四合一黑玫瑰 68狗
又攞曾偉雄
出嚟抹黑 煽動仇警
任你點發噏風
邪不能勝正
吹咩

57歲的警隊前「一哥」曾偉雄作風敢言,是警隊中的鷹派典範。他多次說出備受外界爭議的言論,成為傳媒焦點,及網絡熱話。
不過曾偉雄也有不少粉絲團,例如是撐警大聯盟,TOPock 小編綜合了前一哥的豪語錄,大家自行分析道理何在吧!
論警民關係警民關係其實一直都相當良好,但如果有啲人唔願守法,你問佢警民關係有幾好,佢一定話唔好,等於我地拉咗啲綁匪,問個綁匪警民關係好唔好,佢一定話唔好。
慈母論-----有警員如慈母一樣保護佔領者去年佔領行動期間,部分警員被指曾暴力對待甚至毆打個別示威者,曾偉雄出席電視台節目時稱,舉例指旺角有大規模衝突,場面極度混亂。
但他認為警方已採取最包容態度,又指有些場面令他感動,「有警員如慈母一樣保護佔領者」,以身體擋住反佔領人士,讓學生離開。

https://topick.hket.com/article/596292/曾偉雄金句逐個捉:「綁匪一定話警民關係唔好!」

附件

tsangwaihung_quote_thumb_1024.jpg(40.83 KB)

DQ皇CY689票就是帥
引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-1 03:47 PM 發表
四合一黑玫瑰 68狗
又攞曾偉雄
出嚟抹黑 煽動仇警
任你點發噏風
邪不能勝正
吹咩

57歲的 ...
曾大哥 答得妙
論良心良心究竟係乜?2014年07月10日,曾偉雄出席九龍城區議會會議時,區議員任國棟向播出前警務處處長李明逵的訪問片段,片段中李明逵指出,若遇到違背良心的命令會辭職。
曾偉雄回應時反問「良心究竟係乜」,又認為「你嘅良心同我嘅良心都唔一樣,甚至有人覺得我冇良心,係咪?」

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-1 03:51 PM 發表

曾大哥 答得妙
論良心良心究竟係乜?2014年07月10日,曾偉雄出席九龍城區議會會議時,區議員任國棟向播出前警務處處長李明逵的訪問片段,片段中李明逵指出,若遇到違背良心的命令會辭職。
曾偉雄回應時反問「良心究竟係乜」,又認為「你嘅良心同我嘅良心都唔一樣,甚至有人覺得我冇良心,係咪?」
: ...
曾大哥 答得妙
論維護法紀----維護法紀需要道歉,是天方夜譚。2011年3月有示威者反對財政預算案,警方與示威者在中環爆發衝突,有關片段其後在網上流傳,片段當中警員未作出清晰警告便用胡椒噴霧,以及懷疑向示威者揮拳,更有男童中招。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-1 03:53 PM 發表

曾大哥 答得妙
論維護法紀----維護法紀需要道歉,是天方夜譚。2011年3月有示威者反對財政預算案,警方與示威者在中環爆發衝突,有關片段其後在網上流傳,片段當中警員未作出清晰警告便用胡椒噴霧,以及懷疑向示威者揮拳,更有男童中招。
論佔中執法
▲ 佔中初期警隊以催淚彈驅趕示威者引起爭議。(相片來源:資料圖片)

我哋無做錯到!
去年佔中初期,警隊以催淚彈驅趕示威者,引起爭議。去年10月,曾偉雄在警察總部向200多名警員發表講話,激勵警務人員士氣。曾偉雄表示:「我哋無做錯到」,現場隨即響起掌聲。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 1-3-2021 03:47 PM 發表
四合一黑玫瑰 68狗
又攞曾偉雄
出嚟抹黑 煽動仇警
任你點發噏風
邪不能勝正
吹咩

57歲的 ...
曾Sir在警察部亦係紅褲子出身
由幫辦仔升至處長個位有乜風浪未見過
呢隻四合一乃西狗咪白費心機啦

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-1 04:01 PM 發表

論佔中執法
https://static02-proxy.hket.com/res/v3/image/content/595000/596292/dicn20140928102_630_opt_1024.jpg▲ 佔中初期警隊以催淚彈驅趕示威者引起爭議。(相片來源:資料圖片)
我哋無做錯到!去年佔中初期,警隊以催淚彈驅趕示威者,引起爭議。去年10月,曾偉雄在警察總部向200多名警員發表講話 ...
曾偉雄真係有大將之風。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-2 12:38 PM 發表

曾偉雄真係有大將之風。
面對泛民狗 未驚過 吹咩

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-3-2 02:20 PM 發表

論維護法紀
維護法紀需要道歉,是天方夜譚。

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-3-2 02:20 PM 發表

犯民狗爭左幾班馬。

引用:
原帖由 WongManTat 於 2-3-2021 03:03 PM 發表

論維護法紀
維護法紀需要道歉,是天方夜譚。
曾Sir又真係說得十分有道理喎

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-3-3 12:57 AM 發表

曾Sir又真係說得十分有道理喎
四合一黑玫瑰68狗
呢啲道理 點會明

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-3 12:10 PM 發表

四合一黑玫瑰68狗
呢啲道理 點會明
為反而反瞓捩頸,
明唔明白都係咁。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-3 01:07 PM 發表

為反而反瞓捩頸,
明唔明白都係咁。

黑影論有個同事見到一個黑影......隻手卡咗攝錄機嗰度2011年時任中國副總理的李克強訪港期間,警方要員保護組人員在麗港城阻礙電視台記者採訪時,警員強行抬走穿著「六四 」T恤的男子。
2012年,曾偉雄在立法會保安事務委員會引述警員稱,當時看到黑影,不知對方是記者,揮手擋開時手卡在攝影機上

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-3 03:42 PM 發表

黑影論有個同事見到一個黑影......隻手卡咗攝錄機嗰度2011年時任中國副總理的李克強訪港期間,警方要員保護 ...
又令我諗起隻大話馬尿康,
同條發夢陳副校。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-3 05:46 PM 發表

又令我諗起隻大話馬尿康,
同條發夢陳副校。
泛民狗個個大話精

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]