• 瀏覽: 17,050
  • 回覆: 262
+6
台灣鳳梨香甜味美,向來三月開季都大受歡迎。不過,中國海關就宣布3月起暫停進口台灣鳳梨,是次禁令對台灣鳳梨出口價格將大受打擊,相信屆時會有部份貨源傾銷香港,港人有口福了。

多年來均有進口台灣鳳梨的黃大仙大成街街市水果檔林記的檔主林生在專頁表示,首批將於本周五(3月5日)到貨,以完熟的金鑽鳳梨,零售價將維持在$40/個,為支持當地果農,暫不會大幅降價。

出口量多左都唔減價 真係無良商人
不過我鼓勵黃人每日食5個波蘿 唔好輸比大陸

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/台灣鳳梨-金鑽鳳梨-中國-香港-菠蘿-033622996.html

台灣鳳梨香甜味美,向來三月開季都大受歡迎。

大受歡迎???
咁咪賣去其他國家lor

大陸唔買姐, 又冇阻呆灣賣比其他國家

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-1 02:38 PM 發表
台灣鳳梨香甜味美,向來三月開季都大受歡迎。

大受歡迎???
咁咪賣去其他國家lor

大陸唔買姐, 又冇阻呆灣賣比其他國家
鱔稿啫 咪咁認真先得架

入口價平咗但不會降價,為支持當地果農?只有你賺多咗,咁又點支持當地果農呢?

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-3-1 02:39 PM 發表

鱔稿啫 咪咁認真先得架
支持當地果農就賣$400 la
平先去執叫支持咩

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-3-1 02:40 PM 發表
入口價平咗但不會降價,為支持當地果農?只有你賺多咗,咁又點支持當地果農呢?
呢點不能不配服黃色商人
二手檸茶 酸臭盤菜都有巿場
黃人食過翻尋味
我地呢D正常人真係無咁好生意頭腦

呆灣鳳梨, 97%去大陸, 2%日本, 1%香港. 以後98%嚟香港囉, 俾啲曱甴當飯食

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-1 02:41 PM 發表
大陸客似在自殘自己
以後無好野食
少咗分薄全世界得益
菠羅........東南亞大柒把
咁9好食, 應該賣全世界lor…..97%賣大陸???

識食一定食海南島金鑽,食過返唔到轉頭

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2021-3-1 02:42 PM 發表

呢點不能不配服黃色商人
二手檸茶 酸臭盤菜都有巿場
黃人食過翻尋味
我地呢D正常人真係無咁好生意頭腦
菠蘿含有蛋白酶可能引起腹痛、噁心、嘔吐、麻疹等過敏反應,嚴重的還會發生呼吸困難及休克。

食菠蘿 可能導致過敏!

間接無法接種美肺疫苗!!!

神灣波蘿仲好食啦, 又無渣又香甜...
台灣鳳梨留比黃人食

菠蘿=/=鳳梨,食完金鑽條脷唔會鞋

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-3-1 02:47 PM 發表

菠蘿含有蛋白酶可能引起腹痛、噁心、嘔吐、麻疹等過敏反應,嚴重的還會發生呼吸困難及休克。

食菠蘿 可能導致過敏!

間接無法接種美肺疫苗!!!
記得細細個食街邊d菠羅.........要用鹽水浸..........

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-1 02:49 PM 發表

記得細細個食街邊d菠羅.........要用鹽水浸..........
你試吓淘海南島,包你唔後慚。

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]