• 瀏覽: 15,115
  • 回覆: 7
+4

唔洗試啦, 已經BOOK爆左

-------------

新冠疫苗接種上周開始,預約系統今日(1日) 上午9時重新開放,不過即時顯示要等約一小時,方可進入系統。登記流程與早前一樣,惟是次新增了3間中心接種科興,分別位於將軍澳體育館、葵青林士德體育館和屯門友愛體育館。在系統一小時內,醫管局18間普通科門診診所名額近乎爆滿,只有一、兩間診所尚餘零星時段,至於8間社區中心相對有較多名額,但中央圖書館(展覽館)不久後亦已額滿。

預約系統於2月23日首度啟用,甫一開放登記,就立即爆滿,一直到3月11日的所有計劃配額已經全部用盡。今日(3月1日)系統再度開放登記,5類人士可優先,市民可預約8間接種科興疫苗的接種中心、以及醫院管理局轄下18間普通科門診診所直至3月28日的名額。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/593155/新冠疫苗-重啟預約一小時-18門診名額幾乎爆滿-8間中心仍有位

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-3-1 02:06 PM 發表

我原本預約緊, 啱啱計緊日子邊日得閒,得返最後一個位就比人截左糊喇, 敢問正常人情何以堪
僧多粥少

引用:
原帖由 買乜股好 於 2021-3-1 02:44 PM 發表

望都望佢地打廢水啦
科興就無貨啦
而家起碼10-12萬人BOOK左, 即係冇左24萬支架啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-3-1 02:50 PM 發表

理論上,第二針要之後再供港,
今次運黎的50萬劑疫苗只供第一針用。
我估唔會啦, 最早果班係3月25日打第二針.

以每日7000~10000針用量咁計, 到3月25日果只係打左21~30萬針, 我估係會用先用第一批疫苗打第二針.

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2021-3-1 02:56 PM 發表

上一水7萬, 今水廿萬, 仲有私家醫生6萬幾, 仲未計私家醫院

加加埋埋2針己經冇左6~70 萬劑
今次直接BOOK廿萬咁多咩?????

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2021-3-1 03:02 PM 發表

係呀, 咁次開埋政府診所打, 效率會高好多

原來如此

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-3-1 03:02 PM 發表

之後由於有1500個醫生加入,速度會加快,
50萬劑應該唔夠應付全部人(拿!講全部人)第二針。

而且,每10000人接種仍然好慢,要3年先可以為70%香港人打哂兩針疫苗。
ICIC, 不過而家BOOK係一次BOOK二針, 我估政府唔肯定第二批幾時黎之前係唔會咁老定唔留疫苗就預約第二針GA.

引用:
原帖由 DQFUKUYAMA 於 2021-3-1 10:51 PM 發表
請問打完針係咪比張針紙你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]