• 瀏覽: 29,060
  • 回覆: 293
+15
蓮霧是台灣銷往大陸的五大水果之一,受疫情影響,高雄六龜出產的「蜜風鈴」蓮霧幾乎全數外銷大陸,年產值約10億元(新台幣)。在鳳梨停止進口後........

中國對台灣的制裁一個接一個,台灣還能做多少次「吃爆」呢?香港「黃店」能作多少次支持呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/592974/陸禁台灣鳳梨入口只是第一波-高雄六龜蓮霧下周外銷訂單被叫停

杯弓蛇影!

陸續有來!

又可以加工出口喎,睇呆灣表演喇。。。

跟住係芭樂定釋迦呢?

台灣嗰d名咀不是說內地人好窮嗎? 說內地人連茶葉蛋都食唔起咩?
我地中國邊有錢買得起你地咁多嘢呢...希望你地台灣明白

蓮霧自由!!!!!

引用:
原帖由 josonlai 於 2021-2-28 06:33 PM 發表
又可以加工出口喎,睇呆灣表演喇。。。
哈哈.....

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-2-28 06:38 PM 發表
台灣嗰d名咀不是說內地人好窮嗎? 說內地人連茶葉蛋都食唔起咩?
我地中國邊有錢買得起你地咁多嘢呢...希望你地台灣明白
咪係,又崩潰 又無電 又落後

賣比五眼聯盟啦........

台灣人明唔明白 "遠水不能救近火", "官府在遠拳頭在近" 這些道理? 
去親一個遠在太平洋另一邊既人, 但就得罪住在你鄰近的人 ? 有無咁白痴 

引用:
原帖由 team123456 於 2021-2-28 06:43 PM 發表

咪係,又崩潰 又無電 又落後
笑了.....

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-28 06:23 PM 發表
蓮霧是台灣銷往大陸的五大水果之一,受疫情影響,高雄六龜出產的「蜜風鈴」蓮霧幾乎全數外銷大陸,年產值約10億元(新台幣)。在鳳梨停止進口後........

中國對台灣的制裁一個接一個,台灣還能做多少次「吃爆」呢?香港「黃店」能作多少次支持呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/592974/陸禁台灣鳳梨入口只是第一波-高雄六龜蓮霧下周外銷訂單被叫停
高雄綠龜???🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

呆灣生果下次應該可以發電

雖然大家睇得好開心, 但呢個可能係熱戰的前奏.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]