• 瀏覽: 29,197
  • 回覆: 293
+15
引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-2-28 06:57 PM 發表
盜文賊話要代理鳳梨嚟香港, 依家佢嘅產品可以更多元化.
呢條七頭丟底老婆同手足著草去台灣
依家仲想食撚香港人血饅頭
正仆街

台仔阿兵哥,鳳梨都未食完,又有蓮霧食

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-2-28 06:38 PM 發表
台灣嗰d名咀不是說內地人好窮嗎? 說內地人連茶葉蛋都食唔起咩?
我地中國邊有錢買得起你地咁多嘢呢...希望你地台灣明白
冇錯,疫情後更加窮,所以停曬進口台灣水果😂

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-28 06:23 PM 發表
蓮霧是台灣銷往大陸的五大水果之一,受疫情影響,高雄六龜出產的「蜜風鈴」蓮霧幾乎全數外銷大陸,年產值約10億元(新台幣)。在鳳梨停止進口後........

中國對台灣的制裁一個接一個,台灣還能做多少次「吃爆」呢?香港「黃店」能作多少次支持呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/592974/陸禁台灣鳳梨入口只是第一波-高雄六龜蓮霧下周外銷訂單被叫停
呆蛙吾使食萊豬,食曬的生果都夠飽了

唔可能叫人一邊俾你鬧,一邊又供錢你賺喎

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-2-28 07:07 PM 發表
唔可能叫人一邊俾你鬧,一邊又供錢你賺喎

呢種可能係民主自由經濟新思維!

又要吃爆蓮霧了,
呆灣人真的有口福!

限佢出口受辱精產品啦!

都好既。淨食鳳梨熱氣

問題係有害蟲, 做好滅蟲係當務之急.

唔好下下政治上線, 如果台灣繼續無腦政治上線, 繼續輸出有害蟲水果, 真係再封佢哋其他水果, 一啲都唔奇.

香港都要跟進, 考慮禁止入口台灣水果.

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-2-28 07:11 PM 發表
都好既。淨食鳳梨熱氣
😆

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-2-28 06:57 PM 發表
盜文賊話要代理鳳梨嚟香港, 依家佢嘅產品可以更多元化.
條西佬返到屋企先算啦!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-2-28 06:48 PM 發表

正,睇來遲d香港會有大把平價自由蓮霧買囉
介紹你一道新菜式
澳洲紅酒菠蘿蓮霧煮龍蝦

台灣人真是有趣品種,只可以大陸買你的東西,而又不準大陸賣東西給你,野蠻的台灣人。

2019年香港曱甴之亂,台灣班小確幸幕后都出力唔小。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]