• 瀏覽: 29,213
  • 回覆: 293
+15
可以制造蓮霧干

仲有芒果

報應來了!
舊年口罩荒時,呆灣咪好得戚嘅?
你哋禁口罩去大陸時,有無想過有今日?

呆灣省當日話韓國瑜簽嘅係政治訂單, 唔應該靠大陸單一市場. 依家求仁得仁唔好咩
呆灣省應該多謝祖國先啱.

台灣大把錢買美國D垃圾過期武器,唔會冇錢買人民嘅水果呱,一日五餐水果,正

盜文賊話要代理鳳梨嚟香港, 依家佢嘅產品可以更多元化.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-28 06:23 PM 發表
蓮霧是台灣銷往大陸的五大水果之一,受疫情影響,高雄六龜出產的「蜜風鈴」蓮霧幾乎全數外銷大陸,年產值約10億元(新台幣)。在鳳梨停止進口後........

中國對台灣的制裁一個接一個,台灣還能做多少次「吃爆」呢?香港「黃店」能作多少次支持呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/592974/陸禁台灣鳳梨入口只是第一波-高雄六龜蓮霧下周外銷訂單被叫停
蘇徵娼:我呆娃全島巿民吃素人口眾多,現在機會來了,中國大陸制裁下,全島呆娃將可進行改革全人民吃疏蔬果渡日,又可身體健康,仲可踢走“流感肺炎”,真係多謝中國都黎唔切。

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-2-28 06:30 PM 發表
陸續有來!

呢啲就係真真正正嘅“食自己”囉!

引用:
原帖由 秋天的人話 於 2021-2-28 06:55 PM 發表
台灣大把錢買美國D垃圾過期武器,唔會冇錢買人民嘅水果呱,一日五餐水果,正
😆 無錯!

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-2-28 06:44 PM 發表
賣比五眼聯盟啦........

台灣人明唔明白 "遠水不能救近火", "官府在遠拳頭在近" 這些道理? 
去親一個遠在太平洋另一邊既人, 但就得罪住在你鄰近的人 ? 有無咁白痴 
不自量力嘅”遠交近攻“

引用:
原帖由 peimak 於 2021-2-28 07:00 PM 發表

不自量力嘅”遠交近攻“
講得好啱!👍

民進黨對提議賣貨物俾大陸嘅人叫賣台,大陸購買台貨就叫做統戰貿易,依家唔再交易應該好開心喎

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-2-28 07:02 PM 發表
民進黨對提議賣貨物俾大陸嘅人叫賣台,大陸購買台貨就叫做統戰貿易,依家唔再交易應該好開心喎

所以台灣應該好開心才對!!

陳菊今次臨老被爆菊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]