• 瀏覽: 6,574
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
中招既都係食午飯同下午茶, 關放寬咩事? 

放又鬧,吾放又鬧。算了。大家都累了。

驚就吾好去...自律啦。

引用:
原帖由 LT311 於 2021-3-1 11:25 AM 發表
中招既都係食午飯同下午茶, 關放寬咩事? 
雖然只係午飯及下午茶, 但放寬點都有些關係.
一是, 放寬左4人一枱.  機會大左.

二是通常中招者, 係唔會一中就知. 通常都係過幾日, 甚至一星期後才知.
既然晚上放寬, 如果員工在下午茶中左招既話, 就有機會在當晚及其後幾晚既晚市再傳出去.
始終營業時間係長左. 傳播機會就大左.

袁生次次出來視察,又比意見政府,點解講到自己係局外人咁

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-3-1 11:21 AM 發表

我覺得係人數問題.
打波最多咪十幾人. 就算有一個帶毒, 好少會十幾人中晒. 最多咪幾個. 所以, 有人中, 都唔會大到變成群組.

但去食肆就唔同. 短短一小時, 可以有幾十人甚至幾百人同一場所出現.
有一個帶毒, 我當10%會中招. 可以好快有幾人中, 甚至幾十人中了.
所以食肆check 嚴d係應該...

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2021-2-28 05:15 PM 發表
袁教授好似忘記自己是專家組。有老人痴呆就辭職啦。
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,做事堅離地都算,講野又自打咀巴,之前有條8婆話民意唔支持佢就落台,又實牙實齒話唔會撤修例,結果呢?Anyway啲腦殘又唔敢叫果啲仆街辭職囉

又9噏

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-2-28 05:04 PM 發表
新冠疫情反彈,本港尖沙咀K11
MUSEA「名潮食館」成為新爆疫地點,已有34人確診,連同7名初步確診,累計41人中招。政府專家顧問、香港大學微生物學系講座教授袁國勇向《香港01》稱,政府過早放寬社交距離措施,重燃病毒傳播鏈,但相信當局是為重振經濟、就業妥協。消息人士稱,衞生防護中心已經擴大追蹤患者的密切接觸者網絡,需時一周觀察成效,當疫情蔓延至更大型群組爆發,便又要收緊防疫措施。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210228/442729320633339904293517.jpeg/bv3x3SoyBejY7SRtfApYjwAsbgr3ClNj20Z0qdtGdKk ...
政府一次又一次證明佢地唔會嚴格防疫..
一次又一次心存僥倖 咁以為無事.

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2021-2-28 05:15 PM 發表
袁教授好似忘記自己是專家組。有老人痴呆就辭職啦。
政府一樣可以唔聽專家組意見 例如專家組之前話要等有第三期國際醫學期刊臨床數據先可批准用科興政府都冇理佢。

專家組係一定唔會提議放寬,你睇連一向比較支持政府果邊既許樹昌都對政府放寬措施好有保留就知。

呢條狗閪勇冇事就叫放寬,有事就插鳩政府!

可改名做咀炮勇

一放寬又來過,沒完沒了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]