• 瀏覽: 6,595
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
其實好多人喺政雇員底未放寬前已亂嚟。好似人哋已用膠帶封龍門,但班阿叔又照成班踢波。啲酒鬼、蒲精幫趁非法酒場。啲仆街曱甴又為反而反,乜政府出嘅防疫工作都唔支持,甚至有啲曱甴政黨唔帶口罩擺街站做show。不如所謂!

班黃屍係要搞對抗,係鐘意攬炒!

引用:
原帖由 自閉兒 於 2021-2-28 05:54 PM 發表
根本食店老闆自己都唔自律……坐爆,轉頭政府收緊又鬧!
exact7ly.
根本啲食店想做生意, 但又搏唔會係自己間店中招.

袁大炮磚家

唔放寛又話措施擾民,真係神又係你,鬼又係你呢!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-2-28 05:04 PM 發表
新冠疫情反彈,本港尖沙咀K11
MUSEA「名潮食館」成為新爆疫地點,已有34人確診,連同7名初步確診,累計41人中招。政府專家顧問、香港大學微生物學系講座教授袁國勇向《香港01》稱,政府過早放寬社交距離措施,重燃病毒傳播鏈,但相信當局是為重振經濟、就業妥協。消息人士稱,衞生防護中心已經擴大追蹤患者的密切接觸者網絡,需時一周觀察成效,當疫情蔓延至更大型群組爆發,便又要收緊防疫措施。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210228/442729320633339904293517.jpeg/bv3x3SoyBejY7SRtfApYjwAsbgr3ClNj20Z0qdtGdKk ...
呢個袁國勇根本就係馬後炮,你識得話政府做得唔妥當,點解又唔見你去話下香港人呢?
其實抗疫唔係單單政府政策嘅事,仲要係市民嘅配合,基本上香港人就係完全無一種社會責任,公民責任。
就好似假日啲人咪又係四圍去,點解唔係盡量留喺屋企呢?要求做全民檢測亦只係得嗰178萬人,咁其他嗰啲人做乜呀。好似你呢個袁教授都批評過全民檢測無效率喎,要有效率就當然要有多啲人染疫先至有效率啦。當社區有幾十萬個隱形患者,咁係咪全民檢測先至叫有效率呀,呢啲咪就係香港抗疫失敗嘅原因囉。袁教授,你都有份搞到香港抗疫失敗呀,唔好只係識得批評政府,唔通你唔係政府嘅顧問專家咩。
又要盡快清零,但又唔肯維持大規模檢測,想清零就好難啦。可以講,放寬限制喎,以後都唔駛放寬就得。只要社區中存在幾個隱形傳播者,你一放寬就必然會疫情反彈。但你唔肯做大規模全民檢測,呢幾個隱形傳播者就根本無法清除,試問呢個循環又點會可以停止呀,最後咪就係永遠都唔可以放寬囉。都已經四個月啦,呢波疫情都唔可以消退,就足以證明檢測量不足啦。
現在如果真係想疫情消退,只有兩個方法:
1) 再全民做一次大量檢測;
2) 全港大部份人都打咗疫苗。

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-2-28 06:23 PM 發表

又話四人限聚?有D都開放咗上堂啦!
上堂師生全程戴口罩,對比食肆員工操作,食客除罩飲食吹水,危機相差很遠。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-28 06:39 PM 發表
不如講下點解追蹤唔到 係咪因為寫假資料果班
X2!

炒左袁國勇,搵鐘南山盧寵茂指揮啦

都話馬騮9噏啦!馬後炮!當初話叫禁晚市,依家病毒不在晚上,病毒出現在下午喎!今次又搬龍門喇?

馬後炮永遠都係贏家…

引用:
原帖由 green2016 於 2021-2-28 07:35 PM 發表

寫假資料既人自食其果,害己又害人 😷
報紙佬唔會提

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2021-3-1 09:33 AM 發表

X2!
點解無妓者講?! 值得反思

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-28 06:23 PM 發表

其實留意, 空間流通既地方, 好少群組爆發...

所以餐廳食肆空氣唔流通又會除罩既環境, 先係有利傳播既環境
我覺得係人數問題.
打波最多咪十幾人. 就算有一個帶毒, 好少會十幾人中晒. 最多咪幾個. 所以, 有人中, 都唔會大到變成群組.

但去食肆就唔同. 短短一小時, 可以有幾十人甚至幾百人同一場所出現.
有一個帶毒, 我當10%會中招. 可以好快有幾人中, 甚至幾十人中了.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]